Annons

Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs

Trelleborg Upp till hälften av Trelleborgshems lägenheter ska säljas under nästa år. Efter en intensiv debatt vann förslaget omröstningen i kommunfullmäktige.

Hyresgästföreningens protester var förgäves. Liksom Trelleborgshems varningar om riskerna med att sälja alltför mycket på för kort tid. Under nästa år ska det kommunala bostadsbolaget i Trelleborg sälja upp till hälften av sina lägenheter.

– Jag är djupt besviken. Det blir inte lätt att förklara det här för våra medlemmar. Vi vet fortfarande inte vilka områden det handlar om. Det är beklämmande att det har blivit så här, säger Niels Nielsen, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Trelleborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Niels Nielsen, Bertil Nilsson, Kenneth Mattsson och Daniel Nyman, alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningen i Trelleborgsområdet kom till kommunfullmäktige för att visa sitt missnöje med förslaget att sälja upp till hälften av Trelleborgshems bestånd. Politikerna bjöds på pepparkakor med uppmaningen att inte sälja hyresgästernas hem.

I praktiken innebär det att minst 600 och upp 1 000 lägenheter säljs under 2020. Beslutet togs efter votering med 28 röster mot 18. Fem avstod att rösta. Debatten i fullmäktige blev intensiv, med bitvis hårda ord.

– Kommunen styrs av galenpannor. Varför är det så bråttom att sälja så mycket lägenheter? sade Christer Dahlberg, Söderslättspartiet.

Socialdemokraternas grupp i fullmäktige pratar ihop sig inför omröstningen i kommunfullmäktige. Det gick inte deras väg. En majoritet röstade i stället för Moderaternas och Kristdemokraternas förslag som även backades upp av Sverigedemokraterna.

Söderslättspartiet hade tillsammans med Liberalerna och Centern lagt fram ett eget förslag om att Trelleborgshem själv skulle få avgöra hur mycket bolaget hade behov av att sälja. Och sedan sälja i den takt företaget ansåg lämpligt.

Annons

– Att tvinga fram en försäljning på mellan 30 och 50 procent på ett år är alldeles för forcerat, sade Ola Olsson (C).

SÅ HÄR TYCKER HYRESGÄSTERNA. Vi har träffat dem det gäller.

Socialdemokraternas Lennart Höckert (S), var också kritisk.

Läs ocksåBeslut att sälja 1 000 lägenheter skjuts upp

– Pengar, pengar, pengar. Och ingenting om hur det berör upp till 1 000 familjer i Trelleborg, sade han.

Annons
Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Men Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande försvarade beslutet:

– Ett i princip skuldfritt Trelleborgshem blir en fantastisk aktör att vara med och utveckla kuststaden, sade Mikael Rubin (M).

Läs ocksåHälften av Trelleborgshems lägenheter kan säljas
Fakta: Trelleborgshem
  • Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB.
  • Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö.
  • Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt fördelaktigt rent skattetekniskt.
  • Trelleborgshem bildades 1950 och har 2 000 lägenheter, vilket motsvarar 30 procent av de totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Trelleborgshem är därmed kommunens största hyresvärd.
Läs också Trelleborgshem varnar för försäljning Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Ny ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.