Annons

Ny förtur kan införas före nyår

Örebro Runt årsskiftet kan den nya förturen komma att införas: där var tionde ledig lägenhet i Örebro går till en nyanländ. I Öbos fall kan det röra sig om 140-160 lägenheter per år.

Hem & Hyra har tidigare berättat att Örebrobostäders vd Ulf Rohlén för diskussioner med de privata fastighetsägarna om att var tionde ledig lägenhet bör gå till en nyanländ.

Enligt Ulf Rohlén är det under en kort tid där det blir tal om att så många som var tionde lägenhet lämnas till nyanlända.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har runt 3600 lägenheter lediga på ett år. Då skulle det röra sig om 360 stycken som går till nyanlända om vi gav alla. Men jag tror snarare det kommer att handla om var tjugonde – det vill säga 140-160 lägenheter från Öbo på ett år eftersom de privata hyresvärdarna också är med. Sen kan det under en kortare tid behövas att vi lämnar fler, men det är ändå inte speciellt många.

Örebrobostäder har redan olika förturer – det vill säga där en person får skriva kontrakt på en förstahandslägenhet oavsett köpoäng. Hittills i år har 240 lägenheter gått som förtursbostäder.

Det kan röra sig om personer som flyttat till Örebro för att jobba och som anses viktiga för näringslivet eller så kan det vara sociala förturer: vid skiljsmässa där det finns barn inblandade eller då det förekommit misshandel i förhållandet.

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Boverket gick nyligen ut och förespråkade att bolagen ska införa fler förturer, bland annat för nyanlända.

– Det är ingen som reagerat så här negativt för de andra förturerna vi har. Jag tror inte ens att de känner till dem. Men det är precis samma tanke bakom, säger Ulf Rohlén.

Hur långt har ni kommit i förslaget?

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

– Relativt långt skulle jag säga. Jag tror det kan bli verklighet före eller strax efter årsskiftet, säger Ulf Rohlén.

Annons

Precis som Hyresgästföreningens ordförande i Region Mitt, Helena Frisk, har Örebrobostäders vd Ulf Rohlén fått ta emot många reaktioner på förslaget.

– De flesta är positiva men så var det något om att jag skulle doppas i tjära och springa genom stan, så alla är väl inte lika positiva om man säger så. Men de som är negativa tror också på något sätt att vi ska ge bort lägenheter och att de själva ska få flytta ut ur lägenheter där de bor. Men så är det ju inte. 

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.