HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny lag sätter tak för gastaxan

Stockholm Nästa år blir det tak för nätpriset på gas. Men om det blir billigare eller dyrare är det ingen som kan säga.
Foto: Cecilia Landmark
Ryter till. Marina Fredriksson och Karolina Hammarbo på Högbergsgatan på Södermalm har samma taxa för gasen trots att ugnen går på el. ”Det är dags för ett gasuppror” säger Marina.

Marina Fredriksson bläddrar i pärmen med gamla räkningar. Sedan hon flyttade in för tre år sedan har spisgasen blivit dubbelt så dyr. Hon betalar 2 900 om året för gas till sin tvåa.

– Hade man vetat att det skulle bli så dyrt kunde man valt en elspis i stället, säger hon.

Huset är nyrenoverat och den nya Gorenje-spisen är en kombinerad gasspis och elugn.

– Jag gillar verkligen gasspis men gasugn är lite sådär, det här är bästa kombinationen, säger grannen Karolina Hammerbo.

För två år sedan höjdes gaspriset rejält i Stockholm. Det blev protester och Stockholm Gas blev nedringda. Förtvivlade gaskunder sökte lösningar, men kunde inte göra något. I många hyreshus med gasspisar klarar inte elsystemet att man använder elspis. Något som bara skulle kosta en bråkdel.

Blickarna vändes också mot Göteborg. Där kostar det 1 326 kronor om året att ha gasspis, alltså mindre än hälften jämfört med Stockholm.

– Vi har många kunder med stor förbrukning, industrier och fjärrvärme. Därför kan vi göra en fördelning så att det blir attraktivt för kunderna, säger Magnus Hedgran, vd för Göteborg Energi Gas AB.

I Göteborg betalar alla spiskunder lika mycket, oberoende av lägenhetens storlek. Men hur mycket gas varje kund förbrukar påverkar inte priset.

– Gasmätare har bara storkunder, att installera mätare bara för gasspis kostar för mycket, kanske 6 000 per mätare och installationen lika mycket, säger Magnus Hedgran.

En ny lag gör att från årsskiftet sätts ett tak för nättaxan av Energimarknadsinspektionen, EI, på samma sätt som man gör på elmarknaden. Gasbolagen har lämnat in kalkyler och den 31 oktober kommer EI:s svar.

– Vi försöker se till att det blir så få förändringar för kunden som möjligt. Mer information kommer, i dag kan vi inte säga så mycket mer, säger Cecilia Hedkvist, vd för Stockholm Gas.

Fakta: Gasspis

Gasspisar finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Flest finns i Stockholmsområdet, cirka 70 000 stycken.
Gasnätet är 60 mil långt och omfattar centrala Stockholm, Solna och Sundbyberg. I Hammarby sjöstad finns ett separat gasnät.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.