HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny målarfärg – energibesparing eller lurendrejeri

Botkyrka Kan färg som målas på hyreshus leda till minskad energiförbrukning? Det är en fråga som debatteras hårt. Botkyrkabyggen har prövat färgen och överväger att använda den mer.

Färgen som målats på några hyreshus i Storvreten sägs enligt bolaget som utvecklat produkten leda till energibesparingar till en förhållandevis låg kostnad. Botkyrkabyggens preliminära beräkningar visar också att energiförbrukningen minskade med 12 procent jämfört med ett hus som inte målats.

Men Folke Björk, professor i byggnadsteknik på KTH, med specialistkunskap inom energibesparing och fuktskydd är skeptisk till färgen och företaget.
– Jag tror inte att de medvetet luras, men i slutändan blir kunderna som använder färgen lurade, säger han.

Läs ocksåElpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"Inger slipper kallhyra

Berit Lönn vd på Thermogaia som har utvecklat och säljer färgen hävdar att färgen sparar energi genom att den tar ut fukten ur väggen.
– När väggen torkas ut ökar isoleringsförmågan i väggen. Sedan går mindre del av värmen i lägenheten åt till att torka ut väggen och därmed minskar energiförbrukningen, säger hon.

Folke Björk hävdar å sin sida att han har gått igenom informationen på bolagets hemsida och menar att företaget inte kan visa några oberoende studier som visar att deras färg verkligen är så bra som de säger.
–  Jag har läst deras tekniska beskrivning och där finns en beskrivning av färgens värmereflekterande funktion som är ganska otrolig, säger Folke Björk.

För att avgöra frågan om färgens eventuellt energibesparande effekt genomför konsultbolaget ÅF en utvärdering av färgen som ska vara klar  i vår. Folke Björk tycker det är bra att utvärderingar görs av en oberoende part.
– Men även om byggnaden minskar sin energianvändning så betyder inte det att färgen håller för allt som leverantören lovar i marknadsföringen av sina produkter, säger han.

Läs ocksåVirginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips

Hon beskyller Folke Björk och andra kritiker för att driva en smutskastningskampanj mot företaget.
– Man kritiserar våra produkter utan att sätta sig in i vad de innehåller. Det är jättebra att ÅF ska avgöra frågan. Deras utvärdering kommer att visa att färgen leder till energibesparing, hävdar hon.

Ulf Viktorsson, teknisk chef på Botkyrkabyggen, skriver i ett mejl att bolaget inte har tagit ställning till om de ska använda färgen i fortsättningen.
 

Läs också Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.