Annons

Ny modell sätter hyrorna i Lund

Lund En majoritet av hyresgästerna hos kommunala LKF i Lund får en förändrad hyra när bostadsbolaget inför en ny modell för hyressättning.

Fler än 5 000 av LKF:s totalt 8 700 hyresgäster kommer att få sin hyra justerad redan nästa år antingen upp eller ned när den så kallade Lundamodellen blir verklighet den 1 april nästa år. För resterande hyresgäster blir sänkningen eller höjning större än så och kommer att fasas in under mer än ett år. Det är LKF, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som enats om en ny modell för hyressättning av lägenheter i Lund. Ett tiotal hyresgäster kommer att drabbas hårdast respektive bli de mest lyckligt lottade när de får sina hyra sänkt eller höjd med 1 000 kronor.

Generellt får lika många hyresgäster en höjning respektive en sänkning och enligt Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, ska modellen innebära ett nollsummespel ur LKF:s perspektiv. För de privata fastighetsägare som enbart har lägenheter i centrala lägen kommer dock Lundamodellen innebära större hyresintäkter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lägetblir en viktig faktor hyran ska sättas. Skillnaden mellan ytterzonen och innerzonen i Lund blir 1 300 kronor i månaden för en trerumslägenhet. Flyttar man till likadan lägenhet i Veberöd sjunker hyran med ytterligare 450 kronor i månaden.

Annons

Exakt vilken hyra respektive lägenhet får blir klart först till våren. De fyra faktorer som får genomslag i den nya modellen är:

Annons
Läs ocksåHyresgästens omdöme sätter hyresnivån
  • Lägenhetens storlek och typ. Det vill säga hur många rum lägenheten har och antal kvadratmeter. Om lägenheten ligger i ett höghus, låghus eller radhus har också betydelse.
  • Fastighetens modernitet och standard.
  • Lägenhetens modernitet och standard.
  • Fastighetens geografiska läge.

Läs också Hyran ska bli rättvis i Skellefteå Hyrorna i Tidaholm ses över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.