HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny ordförande i Hyresgästföreningen

Nyheter En av Sveriges största folkrörelser har fått ny ledare. Marie Linder valdes på lördagen till förbundsordförande för Hyresgästföreningen. "Jag ska jobba järnet", lovade hon stämman.

Ombuden på Hyresgästföreningens förbundsstämma i Visby valde enhälligt Marie Linder och hon möttes av en lång, stående applåd.

Hon tackade i ett kort tal, där hon utlovade att arbeta för att föreningen ska bli ännu starkare.

Läs ocksåMarie Linder: Ny byggbonus kan stoppa försäljningar och öka bostadsbyggande

– Jag känner glädje och ödmjukhet inför uppdraget. Jag vill tillsammans med alla er här på stämman och alla förtroendevalda ute i landet fortsätta att bygga Hyresgästföringen stark.

– Vi ska trycka på för att bygga fler hyresrätter, och det ska vara hyresrätter som människor har råd att bo i. Och vi ska se till att de har ett rejält inflytande i sitt eget boende.

Marie Linder var till slut den enda kvarvarande kandidaten till posten, sedan de övriga nominerade dragit sig ur. Så sent som några dagar före förbundsstämman meddelade Annika Billström, som hade nominerats av Region Stockholm, att hon inte längre stod till förfogande.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

– Jag tror på folkrörelsen som en förändrande kraft. Gemensamt kan vi förändra politiken, sade hon.

En till tårar rörd Marie Linder var heller inte sen att bedyra sin djupa respekt för avgående ordföranden Barbro Engman. Och att hon inte har några intentioner att imitera sin föregångare.

– Barbro Engman har åstadkommit så oerhört mycket, både för Hyresgästföreningen och som förebild för alla kvinnor där ute. Men jag är ingen Barbro Engman, jag kommer att försöka göra saker på mitt sätt.

Läs ocksåMarie Linder: Jag saknar initiativ i bostadspolitiken

Stämman valde även en ny förbundsstyrelse, bestående av sju kvinnor och sju män, inklusive ordföranden och tre ersättare.

Ombud från Region Stockholm föreslog att även dess regionordförande Greger Björkegren skulle få en plats i förbundsstyrelsen och vädjade om stöd från de andra regionerna. Efter votering visade det sig dock att Björkegren fick minst antal röster och valberedningens förslag gick igenom.

Så här ser förbundsstyrelsen ut:

Ordförande: Marie Linder.

Ledamöter: Hans Eklund, Bengt Svensson, Clara Linblom, Bo Nilsson, Björn Johansson, Alaa Idris, Martina Enghardt, Jan Andersson, Anna-Lena Barth och Linda Käck.

Ersättare: Helena Frisk, Jens Nilsson, Ulf Danielsson.

Fakta: Här är nya ordföranden

Namn: Marie Linder

Ålder: 51

Bor: Tyresö

Karriär: Kommunikationschef för LO, aktiv i Hyresgästföreningen sedan 20 år – bland annat som ledamot i förbundsstyrelsen samt Hem & Hyras styrelse, politiskt engagerad i Socialdemokraterna.

Läs också Experten: Tveksamt att konceptrenovera 50 år gamla hus Hyresgästbasen Marie Linder: "Malmö är en delad stad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.