HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny ordförande vill se frysta hyror

Stockholm Ingen höjning av hyran 2015. Den linjen driver Marina Fredriksson, ny tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm. Men flera frågor vill hon inte kommentera.
Foto: Kenneth Samuelsson
Marina Fredriksson, 54 år, tar över som tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Marina Fredriksson, 54 år från Södermalm är ny tillförordnad regionordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.  Förre regionordföranden Greger Björkegren blev suspenderad av regionstyrelsen där Marina Fredriksson tidigare var vice ordförande.

Förhandlingar om nästa års hyror har startat och hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer för såväl Svenska Bostäder som Stockholmshem har krävt sänkta hyror. Vad anser du om kraven på sänkning?

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

– Jag står bakom det och om delegationen är enig så måste jag lita på deras omdöme och att de har gjort en bra konsekvensanalys. Är det bra för medlemmarna är det bra för organisationen.

Inför årets hyresförhandlingar har Fastighetsägarna krävt 2,5 procent i hyreshöjning i Stockholm. Vad är din linje när det gäller årets förhandlingar?

– Min generella åsikt är att vi inte ska gå med på någon hyreshöjning.

Läs ocksåKritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga”

Vad är dina styrkor som ordförande?

– Jag är tydlig och försöker förankra saker på regionkontoret innan de genomförs. Sedan kommer jag att jobba för att organisationen blir mer transparant.

Men regionstyrelsen, där du tidigare var vice ordförande, har ju kritiserats för att vara otydlig när ni inte angett skälen till att suspendera din företrädare Greger Björkegren, kommentar?

Läs ocksåBotkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

– Jag vill inte kommentera saken.

Kommer ni någon gång att redovisa era skäl för att suspendera Greger Björkegren?

– Det kan jag inte säga.

Vilka konsekvenser tror du att suspenderingen får för Hyresgästföreningen?

– Jag har inte märkt någon skillnad än men det har gått kort tid. Jag hoppas att vi får ett lugnt och bra fullmäktige där vi visar varandra respekt men jag tror inte det blir så med tanke på all uppståndelse.

Du kommer att vara tillförordnad ordförande fram till fullmäktigemötet i april nästa år, kommer du att kandidera till valet av regionordförande på mötet?

– Jag vet inte om jag ställer upp.

Vad kommer du att prioritera i ditt arbete?

– Min ambition är att försöka se till att vi som organisation fungerar bättre och därmed bana väg för en ny ordförande så att den personen kan arbeta med viktiga frågor som gynnar medlemmarna.

Samtal har påbörjats om Stockholmarnas nya hyressystem, Stockholmsmodellen. Vad tycker du om det?

– Jag känner till att det förs samtal men jag är inte uppdaterad på vilken nivå de förs. Vi i regionstyrelsen behöver nog få en uppdatering av tjänstemännen.

Vissa ifrågasätter om tjänstemännens samtal om Stockholmsmodellen är förankrat i regionstyrelsen, kommentar?

– Har ingen åsikt om det.

Vad tycker du om Stockholmsmodellen?

– Jag har ingen åsikt eftersom jag inte är uppdaterad.

Hur långt tycker du Hyresgästföreningen kan gå för att nå en uppgörelse om Stockholmsmodellen?

– Jag tycker till exempel det är viktigt att vi står fast vid kravet på att modellen ska innebära ett nollsummespel för hyresgästerna, höjs hyran i en lägenhet ska den sänkas lika mycket i en annan, så att hyresgästkollektivet som helhet inte får någon höjning.

Det pågår ju ett stort förändringsarbete inom Hyresgästföreningen, vad är din roll?

– Det skyttegravskrig som pågått i organisationen leder inte till någon medlemsnytta. Jag kommer att fokusera på att stödja förtroendevalda och se till samarbetet mellan tjänstemän på regionkontoret och förtroendevalda fungerar bättre.

På kort tid har Greger Björkegren, blivit avpolleterad samtidigt som det gjorts försök att få bort P-O Brogren från förhandlingsrådet i Solna. Har det något att göra med förändringsarbete?

– Jag vill inte kommentera det.

Vad är den största utmaningen för Hyresgästföreningen?

– Att få en organisation som går framåt och ser till att medlemsnyttan ökar.  Ordförandena i de lokala hyresgästföreningarna och föreningsstyrelserna är oerhört viktiga för att stärka organisationen så en stor utmaning blir att se till att deras röster blir hörda. De behöver mer bekräftelse och känna att det de gör är bra.

Läs också Lärare känner sig lurade - vädjar om hjälp från före detta regionchef 3 000 gotlänningar vill bli medlemmar i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.