HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny policy för ledarhundar

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Den som behöver en assistans-, ledar- eller signalhund ska få ta med den till Hyresgästföreningens lokaler i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Det slår regionstyrelsen fast i en ny policy.
Foto: Karin Gistedt
Enligt en ny policy är assistans-, ledar- och signalhundar tillåten i lokalerna hos Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Frågan väcktes i höstas. En person med svår pälsallergi blev dålig efter att ha vistats i av Hyresgästföreningens lokaler som just haft en signalhund på besök. Personen vände sig till regionstyrelsen i BohusÄlvsborg-Skaraborg och frågade vad som egentligen gäller.

− Två viktiga intressen ställdes mot varandra. Dels vissa människors behov av assistans-, ledar- eller signalhund för att klara sig. Dels de svårigheter som pälsallergi medför, säger regionchef Maria Hjelm som utrett frågan för regionstyrelsen.

Läs ocksåAlla husdjur uppskattas inte av värden

När det gäller privata lokaler, som Hyresgästföreningens, saknas det lagar som talar om vad som ska gälla. Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har därför valt att använda sig av samma principer som gäller för samlingslokaler de flesta av landets kommuner. Där är huvudregeln att den som har ledarhund ska beredas tillträde till alla lokaler.

− Allt material jag gått igenom talar för att behovet av att få ha med assistans- ledar- eller signalhund överträffar behovet av att skydda den som har pälsdjursallergi, säger Maria Hjelm.

Annons

Samtidigt finns en ambition att även försöka tillmötesgå allergikernas behov. Enligt policyn kommer föreningen att, där det är möjligt, försöka samordna så att det finns någon lokal på orten som hålls helt fri från pälsdjur.

Läs ocksåBostadsbolaget i Mjölby förbjuder husdjursägare att tvätta

Regionens kommuncoacher ska nu sprida den nya policyn i sina respektive områden samt under våren sätta upp dekaler på de platser där det finns Boinflytandekommittéer. Det berättar Tommy Hallenberg, biträdande regionchef och tillägger:

− Men vi kan inte bara sätta upp dekaler utan måste göra detta samförstånd med våra bostadsbolag.

Annons

 

Läs ocksåAgnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Fakta: Hundpolicy

Regionstyrelsen i BohusÄlvsborg-Skaraborg har fattat följande beslut angående assistans-, ledar- och signalhundar i föreningens samlingslokaler:

  • Att vi arbetar för att märka upp alla våra lokaler med att assistans-, ledar- och signalhundar är tillåten i lokalerna.
  • Att vi går igenom samtliga hyresavtal och begär en justering om det finns begränsningar i dessa som gör att vi inte kan följa policyn.
  • Att vi på de ställen det är möjligt försöker samordna så att det finns någon lokal på orten som hålls fri från pälsdjur.
  • Att andra pälsdjur inte är tillåtna i våra lokaler.
Läs också Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.