Annons

Alla husdjur uppskattas inte av värden

Västernorrland Ödlor, ormar och spindlar. I de flesta fall är det fritt fram att dela boning med sitt favoritdjur. Men alla värdar är inte lika förtjusta, enligt Hem & Hyras undersökning.

​I Maya Anderssons hyresrätt i Umeå huserar en kungspyton tillsammans med möss, geckoödlor och kinesiska dvärgvaktlar.

– Jag är djurtokig helt enkelt, säger hon och plockar med van hand upp en ödla ur ett terrarium.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Maya har aldrig själv hamnat i konflikt med en hyresvärd.

– Nej. Men jag vet andra vars hyresvärdar och grannar klagat. Är man en seriös djurägare och sköter sina djur ordentligt, borde det inte vara något problem.

Och det är det oftast inte heller. Enligt en undersökning som Hem & Hyra gjort har tre av fjorton allmännyttor i södra Norrland restriktioner för husdjur ”som kan framkalla fara för annan i huset” – Mitthem, Härnösandshus och Krambo.

Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Krambo kräver tillstånd från kommunens miljökontor, men kan ändå neka hyresgäster att ha vissa djur om ”bostadens beskaffenhet och läge anses olämpligt.”

Och privatvärden Byggsigurd säger sig välja en annan hyresgäst om de uppger att de har en aggressiv hund eller giftig orm. Men så länge dina djur inte stör grannarna kan hyresvärden enligt lag inte förbjuda dig att ha dem.

Annons

– Däremot kan det regleras i hyreskontrakt eller i ordningsregler, säger juristen Sofia Ahlehjelm på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

 

 OLAGLIGA HUSDJUR:

*Apor, rovdjur och rovfåglar.
*Korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur eller mellan tamhund och vilda hunddjur.
*Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur.

Källa: Jordbruksverket

 

Annons

 

 

 

Fakta: Bostadsbolag med särskilda djurregler


MITTHEM AB och HÄRNÖSANDSHUS accepterar inte ormar eller andra djur som kan framkalla fara för annan i huset.

KRAMBO BOSTADS AB vill att hyresgästen ansöker hos kommunen om att få ha ”giftiga och farliga djur”. Men förbehåller sig rätten att ändå avslå önskemål om att få ha djuren i bostaden.

BERGSBOSTÄDER AB har inga regler, men överväger att införa.

BYGGSIGURD AB (privatvärd i Örnsköldsvik, 127 lägenheter) nekar hyresgäster som uppger att de har giftiga ormar eller aggressiv hund.

TOTALFÖRVALTNING AB (privatvärd i Sundsvall, 450 lägenheter) vill att hyresgästen uppger om och vilka husdjur de har i registreringssyfte.

Läs också Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.