Annons

Ny vd: ”Hyresgästerna måste bli mer nöjda med oss”

Värmdö Sex av tio hyresgäster är nöjda med Värmdö Bostäder. Alldeles för lite menar Anders Hörnqvist, ny vd för bolaget, som prioriterar fler hyresrätter och nöjdare hyresgäster.
Foto: Kenneth Samuelsson
Värmdö Bostäders vd, Anders Hörnqvist, prioriterar att få nöjdare hyresgäster.

Anders Hörnqvist har jobbat som tillförordnad vd på Värmdö Bostäder sedan november. I mitten på april tar han över jobbet som vd med en månadslön på 95 000 kronor.

Trots kort tid i bolaget har han känt av att det finns ett visst missnöje med bolaget bland en del hyresgäster. Ett missnöje som genom åren bland annat yttrat sig i Facebooksidan ”Vi som tröttnat på Värmdö Bostäder”, vars 466 medlemmar kommenterar allt ifrån kalla lägenheter till att fel inte rättas till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tänker inte försköna något, det är inte bra och vi har mycket att jobba med. Vi måste se till att hyresgästerna blir mer nöjda med oss, säger han.

Hur ska ni göra det?
– Vi ska skapa bättre utemiljöer och trygghet för de boende, renovera lägenheter och göra i ordning allmänna utrymmen och hoppas att det ska göra hyresgästerna mer positiva, säger han.

Kan du ge några exempel på satsningar?
– Vi har börjat renovera i Hästhagen men kommer även att sätta in aptuslås i portar där det inte finns och renovera fasader och balkonger på Skyttevägen, där har underhållet varit eftersatt, säger han.

Annons
Läs ocksåProtester när bostadsbolag vill bygga lägenheter av förråd

Flera hyresgäster klagar på att det tar lång tid att få saker åtgärdade eller att ni lovat att rätta till fel men inte gör det. Hur ser du på kritiken?
– Sådant ska fungera. Hyresgästerna ska få snabbare hjälp vid felanmälningar. Sedan är min förhoppning att antalet felanmälningar ska minska när vi satsar på att skapa ett bättre och trevligare boende, säger han.

Sammantaget hoppas han att åtgärderna ska resultera i nöjdare hyresgäster och bättre siffror i kommande NKI, nöjdkundindex, en enkät där hyresgäster får svara på olika frågor om sin hyresvärd.
– Vid senaste mätningen 2015 hade vi 59 procent nöjda hyresgäster. Men målet är att öka till 70 procent inom tre år, säger Anders Hörnqvist.

Förra hösten blossade en konflikt upp mellan hyresgäster på Munkmora och bolaget om hyresgästernas förråd. Bolaget vill bygga små lägenheter i befintliga förråd och flytta förråden till ett annat hus. För hyresgästerna innebär det mindre förråd och att de måste gå längre. Missnöjet har bland annat resulterat i att ett flertal hyresgäster inte godkänt ombyggnationen som ska prövas i hyresnämnden 20 april och att 29 personer skrivit under en protestlista på nätet.

Läs ocksåVärmdö Bostäder går till hyresnämnden

– Vi har tagit till oss av kritiken och kommer att bygga något färre lägenheter än vad som var tänkt, vilket betyder att hyresgästerna generellt sett får större förråd än vad som var tanken från början, säger Anders Hörnqvist om kritiken.

Värmdö Bostäder har haft ambitionen att bygga fler lägenheter under lång tid, senaste var Petuniastigen i Mörtnäs 2014. Men när Rikshem köpte en del av Värmdö Bostäder 2015 så bestämdes att Värmdö Bostäder ska bygga 500 lägenheter inom fem år.

Annons

– Bristen på hyresrätter är enorm och både vi och kommunen vill verkligen se till att det blir av så jag är positiv till att vi kommer att klara av det, säger han.

Värmdö Bostäder har i flera år velat bygga nya lägenheter i såväl Brunn på Ingarö och i Munkmora, men än så länge har planerna inte förverkligats. Anders Hörnqvist nämner också att bolaget nu ser över möjligheten att bygga fler hyresrätter bakom Värmdö kommunhus, i Charlottendal och i Hemmesta centrum. Ett annat spår är en ny förstudie som undersöker möjligheten att bygga fler lägenheter längs Skärgårdsvägen och vid Lugnet.

– Av de här projekten som kommit längst i processen är det Munkmora och i Brunn blir av först, säger han.

Läs också "Bra att Värmdö Bostäder fortsätter vara största ägare" Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.