Annons

Nya blickfång på Mandolingatan

Göteborg Gatukonstfestivalen Artscape sätter just nu färg på alla Göteborgs stadsdelar. På Mandolingatan i Frölunda har hyreshusen antagit ny skepnad.

Hon blickar ut över Positivparken från norrgaveln på Mandolingatan 39, intill Frölunda kulturhus. Flickan i blå toner som nyligen skapades av den australiensiske konstnären Rone är Sveriges hittills högsta muralmålning.

På huset intill jobbar den kanadensiske konstnären Jarus på sitt storskaliga alster, en kvinna sedd bakifrån. Eftersom verket täcker hela fasaden kräver arbetet skylift.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De båda fasadmålningarna är en del i den pågående gatukonstfestivalen Artscape 2016, en kommunal kultursatsning där både internationella och lokala konstnärer skapar verk på ett tjugotal väggar över hela Göteborg. Alla tio stadsdelar får minst ett konstverk var under de veckor som festivalen pågår.

Verken på Mandolingatan sitter på den kommunala hyresvärden Poseidons hus. De omfattas av tidsbegränsade bygglov som gäller till och med juli 2018.

Annons

– Husen var i det närmaste perfekta, med sina stora fasader och med både spårvagnshållplats och knutpunkten Frölunda torg i närheten. Vi har upplåtit ytan och är väldigt glada för de positiva reaktionerna, säger Poseidons distriktschef Lena Molund Tunborn.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

Många hyresgäster och förbipasserande har uttryckt sin uppskattning sedan konstverken påbörjades, berättar hon. En boende har klagat över färgstänk på badrummets fönsterbleck, men det har Poseidon lovat att ta bort. Förhoppningen är att hyreshusen kan bli ett besöksmål, inte bara för göteborgarna utan även för turister.

Vad som händer när det tvååriga bygglovet löper ut är ännu inte bestämt. Kanske blir målningarna kvar, kanske inte.

– Det blir nog en fråga för hela staden, alla berörda stadsdelar och bolag. Husen på Mandolingatan är byggda på 1960-talet och står inför renovering. Där kommer vi att behöva se över fasaderna, säger Lena Molund Tunborn.

Annons
Läs ocksåGrafittikungen Elmo prydde prinsens palats

Under Kulturkalaset nästa vecka anordnas guidade bussturer för att visa upp konstverken på plats runt om i staden. Turerna är ett samarbete mellan kommunen, Hyresgästföreningen, Familjebostäder och Balder.

Artscape 2016 pågår till och med 21 augusti.

Läs också Hans målning ska smycka husfasad i Hudiksvall EdetHus satsar på gatukonst Gatukonsten sätter Göteborgs kranskommuner i centrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.