Annons

Nya hus ersätter de gamla i Kisa

Kinda Trots att trycket på bostadsmarknaden har ökat var rivning i de flesta fall det bästa alternativet. Det menar Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson.
Foto: Jenny Knutsson
2014 revs tre hyreshus på Floragatan och Drottninggatan i Kisa.

De hyreslägenheter som har rivits de senaste tio åren har till stor del funnits i länets mindre kommuner. Ofta har det handlat om bostäder som varit svåra att hyra ut och som i vissa fall stått tomma i många år.

– En outhyrd lägenhet kostar 90 procent av en uthyrd. Men det kommer inte in några intäkter och det drabbar övriga hyresgäster för det är de som får betala, säger Björn Johansson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han menar att rivningarna i de flesta fall var rätt beslut, trots att det i dag kan vara svårt att få tag på en lägenhet även i dessa orter.

På Linnékullen i Kisa rev Stiftelsen Kindahus 60 lägenheter för två år sedan. I dag kan man få vänta på en lägenhet hos samma värd.

Annons

Var det fel att riva?

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– Nej, att renovera husen hade kostat nästan lika mycket som att bygga nytt. De var i dåligt tekniskt skick och hade stått tomma och kallställda länge. Men hade den här boomen vi ser nu kommit för tio år sedan så hade vi inte rivit, säger Kindahus vd Per Cedervall.

Tanken var att marken där husen stod skulle säljas som villatomter. Men med ökad efterfrågan på hyreslägenheter har Kindahus tänkt om och planerar att bygga marklägenheter på några av tomterna.

Annons

– Sex stycken treor i parhus blir det, säger Per Cedervall.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

Läs även: Från rivning till bostadsbrist

Antal rivna hyreslägenheter 2005–2015:
Boxholm 27
Finspång 0
Kinda 60
Linköping 86
Mjölby 31
Motala 18
Norrköping 60
Söderköping 0
Vadstena 12
Valdemarsvik 10
Ydre 22
Åtvidaberg 0
Ödeshög 8
Källor: Kommunerna och SCB.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.