HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya hyreskrav i Gävleborg

Gävleborg Åtta av de nio kommunala bolag som ska hyresförhandla i år har lämnat sina krav.Ockelbogårdar har det hittills högsta kravet, 4,2 procent.

Nordanstigsbostäder vill höja hyrorna med 2,5 procent nästa år. Hoforshus anser att de behöver en större höjning, 3,8 procent. 

I fjol ville Nordanstigsbostäder höja 2,8 procent men efter förhandling med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,4 procent. Hoforshus ville höja 4,2 procent men höjningen blev 2,9 procent.

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

Faxeholmen i Söderhamn vill höja hyran med 10 kronor i månaden per lägenhet för kabelteve och dessutom höja hyran med 1,9 procent. I fjol begärde Faxeholmen en hyreshöjning på 2,6 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen höjdes hyran med 2,3 procent.

Annons

Nu har alla kommunala bostadsföretag i Gävleborg utom ett lämnat sina hyreskrav, Ljusdalshem. Hudiksvallsbostäder har ett tvåårsavtal.

Det hittills högsta kravet har Ockelbogårdar, 4,2 procent. Det lägsta kommer från Aefab i Ovanåker, 2,0 procent.

Annons
Läs ocksåHyressänkning i Hässelby
Fakta: Hyreskrav i Gävleborg
Aefab         2,0   
Bollnäsbostäder         2,1   
Faxeholmen         1,9   
Gavlegårdarna         3,8   
Hoforshus         3,9   
Nordanstigsbostäder         2,5   
Ockelbogårdar         4,2   
Sandvikenhus         3,8   
Läs också Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Nya hyreskrav i Gävleborg

Gävleborg ​Ytterligare tre kommuners bostadsbolag i Gävleborgs län har presenterat sina krav på hyreshöjningar; Sandviken, Ovanåker och Bollnäs.

​Sandvikenhus ligger högst av de tre bolagen med ett krav på hyreshöjning med 3,3 procent.

Bollnäsbostäder vill höja hyrorna med 2,7 procent och Alfta-Edsbyns Fastighets AB i Ovanåkers kommun vill höja sina hyror med 1,8 procent.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Sedan tidigare har Gavlegårdarna yrkat på att få höja hyran med 2,9 procent.

Förhandlare Annica Björsell på Hyresgästföreningen i Gävle vill i dag inte kommentera höjningskraven eller hur förhandlingarna med bolagen går.

Annons
Fakta: Hyreskrav i Gävleborg

Gavlegårdarna      2,9 procent

Bollnäsbostäder  2,7 procent

Sandvikenhus       3,3 procent

Alfta-Edsbyn          1,8 procent

Läs också De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Nya hyreskrav i Gävleborg

Gävleborg ​Allmännyttiga bostadsföretaget Hoforshus vill höja hyrorna med 3 procent. Ljusdalshem vill höja 2,5 procent.

​Hoforshus har 158 tomma lägenheter trots att man rivit 76 lägenheter i år. Kommunen tappar invånare och huspriserna är låga. För en Hoforsfamilj med två inkomster kostar det lika mycket att bo i hus som att hyra lägenhet.
– De har stora problem i Hofors, det vet vi. Men vi hoppas förstås att vi ska kunna pruta på kravet för hyresgästernas skull, säger Mårten Gulin, förhandlare på Hyresgästföreningen.
I fjolårets förhandlingar blev hyreshöjningarna i Hofors 3,6 procent, bolaget hade yrkat på 5,75 procent. I Ljusdal höjdes hyran med 2,7 procent efter yrkande på 3,0 procent.

Annons
Annons
Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.