HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya hyror för Karlskronabor

Karlskrona I förra veckan blev en stor del av nästa års om hyror klara i Karlskrona. I genomsnitt höjs hyran med 1,57 procent hos de privata fastighetsägare.

Överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och Fatsighetsägarna i Karlskrona var inte helt lätt att nå, parterna träffades redan i våras för att diskutera inför förhandlingarna. Efter att Fastighetsägarna lämnat sitt bud i slutet av oktober har parterna träffats fyra gånger innan de kunde komma till avslut.

Resultatet är 1,57 procent hyreshöjning i snitt för de hyresgäster som bor hos privata fastighetsägare i Karlskrona. Efter att höjningen fördelats efter det hyressättningssystem som finns i Karlskrona får en del en höjning med så mycket som 2,17 procent, medan andra får 1,07 (se faktaruta).

Läs ocksåHär söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hemHyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson

– Det är en rimlig ökningsnivå med 1,57 procent. Men det blir tufft med en sådan ökning om man inte har en ökning utan en minskning av sin inkomst. Det är pensionärsexemplet, eller om man är arbetslös. Det är många hyresgästers verklighet, säger Hyresgästföreningens förhandlare Michael Granstedt.

Annons

De som inte har det så fett kan alltså få det svårt även med en hyresökning på den här nivån.

– Utifrån det är 1,57 procent alldeles för högt, men det hade oförändrad hyra också varit. Det här är den gyllene medelvägen där vi båda är lagom missnöjda.

Annons
Läs ocksåDe stegar ihop för ökad grannglädje
Fakta: Så mycket höjs hyran

Nättraby, Holmsjö och Tving: 1,07 %

Galgamarken, Kungsmarken och Jämjö: 1,32 %

Rödeby, Annebo, Lyckeby, Pantarholmen, Lindesnäs: 1,57 %

Saltö, Björkholmen, Långö, Gullberna Park och Hästö: 1,87 %

Trossö: 2,17 %

Fakta: Nya hyror i Blekinge 2013

Bostadsbolagens yrkanden inför förhandlingarna presenteras inom parentes.

Sölvesborgshem: 1,5 % (2,8)

Fastighetsägarna i Karlskrona: 1,57 % (2,97)

Karlshamnsbostäder: 2 % (-)

Läs också Klotterchock i Karlskrona – motsatt trend i Växjö Åtgärdsföreläggande mot bostadsrättsförening Höga villapriser påverkar knappt halländska hyresnivåer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.