Annons

Nya hyror i Hallbo

Hallsberg Hyrorna i Hallsberg kommer att höjas med 1 procent nästa år. Det innebär en höjning på 50 kronor för den som i dag har en hyra på 5 000 kronor i månaden.

Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo, har under hösten förhandlat med Hyresgästföreningen och landat i en överenskommelse på en procent från och med första januari.

Höjningen är den hittills högsta i länet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Diskussionerna mellan parterna har handlat om ekonomin på kort och lång sikt. Bland annat kan även Hallbo komma att arbeta fram någon for av trygghetsavtal på liknande sätt som Askersunds bostäder och Lindesbergsbostäder.

– Vi har för avsikt att arbeta fram en underhållsgaranti på golv inom de närmaste tre åren, liksom att vi vid framtida större renoveringar kommer att införa en bo-kvar-garanti, där den befintliga hyresgästen ska känna sig trygg och inte behöva flytta på grund av för stora hyresökningar, berättar Peter Hjalmarsson som är Vd på Hallbo via ett pressmeddelande.

Annons

Under 2015 kommer det planerade underhållet att vara i fokus. Det innebär bland annat fönsterbyten på Fredsgatan i Hallsberg. I några områden i Östansjö och Hallsberg ska utemiljön få ett lyft vilket kommer att starta med att hyresgästerna får säga sitt under några hyresgästträffar under våren.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

Man kommer även att göra lägenheter i både Hallsberg och Pålsboda modernare genom att installera köksfläktar.

– Det känns bra att hyresgästerna i och med det här kan känna sig mer trygga i sitt boende. Men det är också för oss viktigt att Hallbo är och blir starkare ekonomiskt, säger Göran Andersson som är representant för Hyresgästföreningen och hyresgäst hos Hallbo i ett pressmeddelande.

Annons

Hyresförhandlingarna 2015

Bostadsbolag

Yrkande

Höjning

Askersundsbostäder -* 0,75
Lindesbergsbostäder -* 0,95
Örebrobostäder -* 0,9
Karlskogahem 1,3 0,65
Hallbo -* 1,0

* Fler bolag följer modellen att man inte längre lämnar något yrkande, utan har som flera andra bolag gått över till att i stället föra en diskussion med Hyresgästföreningen om vilka planer man har framöver och hur ekonomin ser ut.

Läs också Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.