Nya hyror till slut i Gislaved

Gislaved ​I genomsnitt blir hyreshöjningen i Gislaved 2,8 procent efter att Hyresmarknadskommittén sagt sitt. Förhandlingarna mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen strandade i mitten av december, men nu är det klart och den nya hyran gäller från 1 mars. Även de privata fastighetsägarna i Gislaved höjer med samma procentsats.

– Jag tycker att det var en mycket bra uppgörelse för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Brigitte Widell.

Inför hyresförhandlingarna lämnade Gislavedshus ett yrkande på 5,15 procent, en höjning som Hyresgästföreningen motsatte sig med motiveringen att bolagets ekonomi är god. När nu protokollet är skrivet blev facit en höjning med i genomsnitt 2,8 procent. För dem med kallhyra blev höjningen 2,3 procent och för dem som förutom värme har både varmvatten och hushållsel blev höjningen 3,2 procent. Övriga får en höjning med 2,91 procent.

Läs ocksåAllt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månadNär hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.

Det samma gäller för de hyresgäster som bor hos de privata fastighetsägarna i Gislaved.

Parterna kunde inte komma ​överens och därför strandades förhandlingarna i mitten av december för att i stället avgöras i Hyresmarknadskommittén. I samband med förhandlingarna sade Gislavedshus vd Stanley Guldmyr att bolaget skulle dra in de pengar i form av boinflytandemedel och fritidsmedel som används för att ge hyresgästerna ökat inflytande över sitt boende.

– Man vet aldrig vad som händer med det. Vi kanske tycker att vi kan sköta det jobbet lika bra själva med egen personal. Vi hotar inte med att dra in något men avtalet ligger här och det är inte undertecknat och vi kommer att ligga på det ett tag till. Man kan resonera om att om vi inte kommer överens om det ena så kanske vi inte heller kommer överens om det andra, sa Stanley Guldmyr då till Hem & Hyra.
Men nu är avtalen undertecknade både för fritids- och boinflytandemedlen.
– Jag tycker att det är bra. Det måste vi ju ha, annars vi inte haft Johan [Hammarström, Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare] det är han som är eldsjälen i det hela, säger Lennart Thor, ordförande i Hyresgästföreningen Westbo dit Gislaved hör.
Pengarna från bostadsbolaget finansierar bland annat Johan Hammarströms tjänst och det är han som jobbar med boinflytandet. Att det finns en anställd som gör det ger Hyresgästföreningen Westbo arbetsro.
– I december var jag på väg att lägga av. Jag har suttit med vid hyresförhandlingarna i sex-sju år, och något sådant här har jag aldrig varit med om. Men nu är vi i hamn, säger Lennart Thor.
Även för nästa år finns en hyresöverenskommelse, då kommer hyrorna i genomsnitt att höjas med 2,52 procent från 1 januari.
Gislavedshus är det näst största kommunala bostadsbolaget i Jönköpings län och förvaltar drygt 2 500 lägenheter.

Fakta: Hyreshöjning 2011 efter förhandlingar  i Jönköpings län 

Linden: 2,35 procent
Vätterhem: 2 
Tranåsbostäder: 1,4
Finnvedsbostäder: 1,2
Gislavedshus: 2,8

 

Hyresmarknads-kommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.

 

Läs också Tvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?” Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.