HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya hyrorna klara hos Varbergs Bostad

Varberg Nästan 5 000 hushåll i Varberg får höjd hyra från 1 april. Kommunala bolaget Varbergs Bostad höjer med 1,5 procent efter överenskommelse med Hyresgästföreningen.
Foto: Gustaf Görfelt

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Höjningen är 1,5 procent i snitt, men för enskilda hus kan det variera mellan ingen höjning alls och 2,5 procent. Varbergs Bostad hade från början yrkat på att få höja med 2,4 procent i snitt.

Läs ocksåBesvärliga förhandlingar: Hyran klar i Linde – även för nästa år

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor så betyder 1,5 procent en höjning med 90 kronor i månaden.

De nya hyrorna börjar gälla den 1 april och det blir ingen retroaktivitet för perioden januari–mars, trots att Varbergs Bostad hade yrkat om att få höja från den 1 januari. I gengäld sträcker sig överenskommelsen till den 1 april 2019.

Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Atterstam tycker att förhandlingsklimatet i Varberg är bra numera. Så har det inte alltid varit. En lång period rådde minst sagt frostiga förhållanden mellan parterna.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

– Jag tror det gynnar alla att vi har en bra relation nu, även om vi inte alltid är överens. Inte minst hyresgästerna tycker det är jätteskönt, hör jag via våra förtroendevalda.

I Varberg ligger snitthyrorna något lägre än i stora delar av Halland och Göteborgsregionen. Det var också just detta som var grogrund till konflikt tidigare, när fastighetsägarna ville göra kraftiga höjningar.

– Just med tanke på det så kan vi acceptera en förhållandevis hög procenthöjning, det känns okej, säger Marcus Atterstam.

Läs ocksåDe bestämmer sin hyra själva

I likhet med många andra uppgörelser har även denna dröjt i år.

– Jag tycker inte att vi i Varberg gått och väntat på andra uppgörelser, men på något vis blir det ändå så att allmännyttan i Göteborg påverkar. Det är en av anledningarna till att vi nu flyttar perioden från januari till april, vi hoppas att det ska snabba på processen nästa år, säger Marcus Atterstam.

Hem & Hyra söker Varbergs Bostad för en kommentar.

LÄS MER:

Höjda hyror hos privatvärdar i Varberg

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2018

Läs också Nyanlända fick betala högre hyra Stora hyressänkningar i nytt Uppsalaområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.