Annons

Nya lägenheter byggs i Boxholm – trots bidragsstrul

Boxholm Boxholmshus fortsätter bygga i Timmerö. Efter några turbulenta veckor hoppas bolaget åter på att kunna få statligt bidrag för att hålla nere byggkostnaden och hyrorna.
Foto: Jenny Knutsson
Den här grusplanen ska snart förvandlas till tio nya lägenheter. Anna Erkers och Fredrik Noaksson från Boxholmshus berättar att efterfrågan på nybyggda lägenheter är stor på orten.

Spaden sätts snart i jorden för fem nya parhus med totalt tio lägenheter på Gösvägen i utkanten av Boxholm. För några år sedan byggde det kommunala bostadsbolaget sju marklägenheter på samma gata.

— De här blir i stort sett likadana, berättar Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Åtta treor och två fyror planeras.

— Det är redan folk som hör av sig och är intresserade fast bygget inte ens har kommit i gång, säger Anna Erkers, bovärd hos bolaget.

Boxholmshus har ansökt om investeringsstöd. Men strax före jul kom beskedet att riksdagen antagit Moderaternas och Kristdemokraternas budget där investeringsstödet, ett statligt bidrag till bostadsbyggande, slopades. Det innebar att ansökningar som inte hunnit beviljas av länsstyrelsen senast 31 december 2018 skulle bli utan.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

— Vi lämnade in vår ansökan i början av november och hade inte hunnit få något beslut än, säger Fredrik Noaksson.

Då kontrakt med entreprenörer redan tecknats fanns inget annat alternativ än att låta projektet leva vidare. Men det innebar några skakiga veckor för Fredrik Noaksson och Boxholmshus fram tills regeringsuppgörelsen i januari som bland annat innebär att investeringsstödet blir kvar, åtminstone i någon form.

— Det rör sig om 3,5 miljoner för vår del och det är mycket pengar för ett så litet bolag. Det behöver byggas men om vi inte får stödet kommer det sannolikt påverka hyrorna och vi måste göra nedskrivningar på fastigheten.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Nu lever fortfarande hoppet om att statsbidrag ska täcka en del av byggkostnaden på sammanlagt 20 miljoner kronor, även om inga nya beslut fattas av länsstyrelsen för tillfället.

Annons

Fredrik Noaksson är kritisk mot de snabba turerna.

— Det är inte bra att förutsättningarna kan ändras så snabbt för det riskerar att slå undan benen på oss mindre fastighetsbolag. Nybyggnation planeras ofta två år i förväg, då funkar det inte om spelreglerna ändras med två veckors varsel.

Tidsplanen för projektet i Timmerö är fortfarande preliminär, men de nya lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara våren 2020.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.