Annons

Nya lösningar ska stoppa bostadsbristen i Malmö

Malmö Lägre hyra för studenter som arbetar extra i ett socialt utsatt område och en pool för korttidskontrakt. I dag beslutade kommunstyrelsen om en rad förslag för att stoppa hemlöshet.

Allt fler Malmöbor drabbas av hemlöshet och samtidigt ökar kommunens kostnader för olika korttidslösningar. När kommunstyrelsen i dag sammanträdde togs beslut om en rad åtgärder för att stävja hemlösheten och minska kostnaderna för bland annat hotellboenden. Några av förslagen är subventionerad hyra för studenter som arbetar några timmar i veckan i ett socialt utsatt område enligt en belgisk modell, en pool med korttidskontrakt för lägenheter som står tomma inför ombyggnad eller renovering och en utveckling av det koncept som kallas Bostad först och som innebär att personer med missbruksproblem ges möjlighet till bostad utan krav på drogfrihet.

Kommunstyrelsen antog också förslaget att utöka boendestöd till barnfamiljer med social problematik och att den som blir utsatt för våld i hemmet ska vara den som får bo kvar, inte förövaren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för vård- och omsorgsfrågor, konstaterar i ett pressmeddelande att Malmös befolkning, det senaste decenniet, har ökat motsvarande hela Trelleborgs kommuns invånarantal.

Annons

– Hemlösheten är ett gemensamt ansvar och därför är det viktigt att alla aktörer på bostadsmarknaden tillsammans med socialtjänsten vänder på varje sten för att hitta och prova nya lösningar så att alla Malmöbor kan erbjudas ett värdigt boende, säger Carina Nilsson.

Anders Skans (V), ledamot i kommunfullmäktige, efterlyser nytänkande från kommunala bostadsbolaget MKB.

Annons
Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– MKB måste börja tänka nytt. Det går inte att producera så få lägenheter som gjorts de senaste åren. Hemlösheten beror till största delen på avsaknaden av bostäder, lösningen är bygg mer, säger Anders Skans.

Läs också Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.