HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya Sabo-hus för bullriga stadsmiljöer

Nyheter Sabo presenterar en ny typ av kombohus. Till skillnad från de andra varianterna är cityhusen anpassade för bullriga stadsmiljöer.
Foto: Sabo
Sabos nya kombohus ska kunna byggas både som nya kvarter och för att förtäta befintliga områden.

De påminner lite om funkishus. Ganska smala hus med många genomgående lägenheter, putsade fasader och mellan tre och sex våningar.

Tanken med cityhusen är att de ska passa i miljöer som är mer utsatta för buller. De ska gå att bygga som hela kvarter eller för att förtäta. Tidigare varianter av Sabos kombohus har varit tvungna att specialanpassats för att klara stadsmiljöer med mer buller.

Läs ocksåTusenlappar att spara mellan olika nybyggenHyrorna ovan kommer från de senaste två hyressatta bostadsprojekt- en hos kommunala bostadsbolag i Östergötland 2015–2018. Reservation för att eventuella tillägg ingår i lägenhetshyrorna. Hyra (kr/m2/år) visar snitthyran för den aktuella lägenheten.

Så fort det finns kollektivtrafik i närheten så blir det högre bullernivåer och nära buss eller spårtrafik vill ju bolagen bygga och hyresgäster bo, säger Jonas Högset, chef för fastighet och boende på Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation.
Kostnaden för att bygga husen med fyra till sex våningar utan källare är 17 600 kronor per kvadratmeter bostadsyta, inklusive bottenplatta, exklusive moms och markarbete. Trevåningshusen är 600 kronor dyrare per kvadratmeter.

Det är ett pris som gör att husen borde kunna byggas på många orter. Investeringsbidraget går att använda för att få en bättre kalkyl, säger Jonas Högset.
Totalt har 9 500 lägenheter byggts i någon version av Sabos kombohus. De lanserades 2011 och är nyckelfärdiga hus som upphandlas gemensamt och därmed kan priserna pressas.

Jonas Högset tror att några hundra lägenheter, förhoppningsvis uppåt tusen, kommer att byggas som cityhus.

Läs ocksåDe bor i prispressat husHanna och Alfred Malmstedt framför åttavåningshuset på Bergsvägen.
Läs också Stopp för planer att bussa medlemmar till Örebro S-ombuden: Marknadshyror i nybyggt ingen bra idé Bostadstoppar sågar fri hyressättning i nybyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.