Annons

Över 500 nya hyresrätter tack vare prispressade hus

Nyheter Kombohusen pressar priserna på nyproduktion. Över 500 kommunala lägenheter skulle inte ha byggts utan Sabos hyllade koncept. Hyran för en trea blir hyran omkring 8 400-9 000 kronor.

Höga produktionskostnader som för med sig höga hyror är ett av de stora problemen med dagens nyproducerade hyresrätter. För några år sedan lanserade Sabo, de kommunala bostadsbolagens branschorganisation, de så kallade kombohusen. Genom en gemensam upphandling och industriellt byggande har priserna pressats med omkring 25 procent jämfört med vad ett annat genomsnittligt hyreshus brukar kosta.

Initiativet har hyllats unisont av branschen och hittills har över 6 000 lägenheter byggts eller håller på att byggas i någon av de fyra olika utförande som kombohusen hittills finns i.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kombohus bas, som hittills är det vanligaste utförandet, har närmare 3 000 lägenheter byggts eller håller på att byggas.
I ett examensarbete har KTH-studenterna Simone Heller och Bonnie Winnberg, i samarbete med Sabo, frågat de allmännyttor som byggt kombohus bas om varför valet föll på dem.

Annons

Föga förvånade är det pressade priset och att man slipper göra en egen upphandling, samt kortare tid fram till inflyttningsklart hus de främsta anledningarna.

Över en sjättedel, 526 av dessa lägenheter, skulle dessutom inte ha blivit av om inte kombohus bas funnits som ett alternativ. Anledningen är återigen att det finns ett alternativ som är prispressat och därmed kan hyrorna sättas på en rimligare nivå.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Framför allt är det bostadsbolag som inte byggt på länge, en del på över 20 år, som nu fått möjlighet att ta första spadtaget.
Hyrorna i kombohusen ligger mellan 1 400-1 500 kronor kvadratmeter och år. Det innebär att en trea på 72 kvadratmeter kan få en månadshyra på mellan 8 400-9 000 kronor i månaden.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.