Annons

De bor i prispressat hus

Västra Götaland Typhus av standardmodell sänker byggkostnaden och ger folk lägre hyra. Men få västsvenska värdar väljer dem, trots att det skulle ge fler råd att bo.
Hanna och Alfred Malmstedt framför åttavåningshuset på Bergsvägen.
Foto: Julia Sjöberg
Hanna och Alfred Malmstedt bor i höghuset Bergshöjden i Stenungsund. Det är byggt enligt en standardmodell för att pressa priset. Månadshyran för familjens trea är ungefär 9 200 kronor.

– Folk brukar reagera på att det är väldigt dyrt.

Det säger småbarnsmamman Hanna Malmstedt, 27. Hon och maken flyttade in på Bergsvägen i Stenungsund förra sommaren. Då var åttavåningshuset uppe på höjden bara ett år gammalt. I dag lägger Malmstedts ungefär 10 000 kronor i månaden på en trea på 65 kvadratmeter, inklusive el och parkering.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är härligt att bo i ett helt nytt ställe. Men den känslan är inte värt det. Vi hade inte lagt de pengarna om vi hade haft fler val, säger Hanna.

De höga hyrorna i nya hus är ett välkänt fenomen. Bara ett begränsat antal hyresgäster har råd. Det har fått de kommunala värdarnas branschorganisation, Sabo, att agera.

För några år sedan tog Sabo fram ett typhus i tre storlekar, så kallade kombohus. Syftet var att utmana marknaden, pressa byggpriserna och ge hyresgästerna lägre hyror.

Läs ocksåNya smålägenheter på Håsten

Huset på Bergsvägen är just ett sådant kombohus. Familjen Malmstedt hade sannolikt haft en ännu högre hyra om värden Stenungsundshem hade valt att bygga i egen regi. Huset var bolagets första nybygge på 22 år.

Annons

– Själva grejen med kombohusen är att det ska bli smidigt även för små bolag. Då behöver man inte göra alla nybörjarmisstag. Och det är ett bra sätt att pressa hyrorna, säger Stenungsundshems marknadschef Linda Alexandersson.

Även Mölndalsbostäder testar nu en variant av modellen då bolaget bygger nytt i Kikås. Bolaget har fått ner kvadratmeterkostnaden till ungefär 1 800 kronor per kvadratmeter och år i snitt.

Läs ocksåTyphus pressar hyran i Kikås

– Det känner vi oss väldigt nöjda med. Med det reguljära tillvägagångssättet är det jättesvårt att få ekonomisk bärkraft och vettiga hyreskostnader. I innerstaden har vi med all möda i världen pressat ner oss till 2 000 kronor per kvadratmeter, säger fastighetsutvecklingschef Mats Andersson.

Ändå har relativt få västsvenska värdar valt att bygga typhus. I Västra Götaland har bara var femte kommun satsat på kombohus. I Halland finns de hos tre värdar. Ofta beror det på att typhusen inte kan byggas var som helst, på grund av redan befintliga detaljplaner eller att de inte passar på tomten.

I Göteborg har typhusen hittills varit få hos de kommunala värdarna. Martin Blixt, vd för kommunens nybildade byggbolag Framtiden byggutveckling, har svårt att svara på varför. Men nu ska de i alla fall bli fler.

Annons

– Vi tror att det ger goda effekter för våra hyresgäster i form av lägre hyror. Vi har tittat på flera projekt. Inom några år kommer vi se en ökning av detta, säger han.

Hanna Malmstedt och hennes man letar just nu hus, helst på Tjörn eller i Stenungsund.

– Att betala tio papp i månaden för en hyresrätt, då kan man lika gärna ha ett hus med stor tomt och betala detsamma i lån och sådant. Det känns surt, säger Hanna.

LÄS MER
Trög start för billigare hus – Hem & Hyra granskar typhus i Västra Götaland

Fakta: Typhus – så funkar det
  • Byggs enligt ett fast standardkoncept som är färdigförhandlat i förväg.
  • Landets kommunala värdar har i flera år kunnat bygga typhus till fast pris. Kombohusen är ett exempel.
Läs också Trög start för billigare hus Radhus med älvutsikt i Lilla Edet Bakläxa för Ockelbogårdars planerade försäljning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.