Annons

Nyinflyttade monterade ihop möbler från Ikea – granne störde sig på ljudet och hämtade kniv

Malmö Hyresgästerna hade besök av släktingar som hjälpte till med att bygga ihop ett skåp. Då ilsknade den 73-årige grannen till och försökte hugga ner en av gästerna. ”Hade jag inte backat så hade kniven suttit i min mage”, berättade en av släktingarna för polisen.
Hotade grannarna med kniv
Foto: Anders Paulsson/Privat

Barnfamiljen hade precis flyttat till Malmö. De hade beställt hem kartonger med nya möbler från Ikea för att kunna inreda lägenheten där de skulle bo. En kväll besökte släktingar till paret hemmet för att umgås och hjälpa till. Flera barn fanns i lägenheten.

Efter bara några minuters arbete med att bygga ihop ett skåp började någon knacka hårt och intensivt på ytterdörren. När en av männen i sällskapet öppnade möttes han av en man som stod ute i trapphuset beväpnad med kniv.

Knivmannen fångades på bild

Enligt vittnesuppgifterna drog han kniven framför sin strupe och sade att han skulle ”skära halsen av alla” i lägenheten. Sedan försökte han hugga mannen som öppnat dörren, som hann smälla igen. Strax innan lyckades en annan person i hushållet ta en bild på knivmannen.

Kniven var 17 centimeter lång. Mannen fångades på bild med den i handen.

Bankandet på dörren fortsatte och polis larmades till huset som ligger i centrala Malmö. När den första patrullen anlände vid tiotiden på kvällen kunde knivmannen gripas under lugna former. Det visade sig vara en 73-årig granne som bodde vägg i vägg med det nyinflyttade paret.

Han har senare berättat i polisförhör om hur han blivit förbannad när han hört ljud från lägenheten intill:

”De förde massa oväsen så vi måste få slut på det, andra hyresgäster har också fört oväsen och förstört”.

Förhörsledaren undrade varför han tagit med sig kniv och 73-åringen förklarade:

”Självförsvar, för jag visste inte vem som hade flyttat in i lägenheten. Det har varit olika namn på dörren och jag visste inte vem det var som bodde där. Jag ringde på dörren och så öppnade de. Jag vet inte om de hade hammare eller något annat verktyg. Jag gjorde fel för jag borde egentligen ringt till störningsjouren”.

Barnen hörde grannens hot

Av polisens anteckningar från kvällen framgår det att barnen i lägenheten blev vittnen till knivattacken och att de hörde mannens hot och blev rädda. En av de vuxna besökarna berättade för polisen om stor oro. Han var övertygad om att det varit nära att han blivit allvarligt skadad.

”Hade jag inte backat så hade kniven suttit i min mage”, sade han.

Uppgifter i förundersökningen visar att polisen körde 73-åringen till psykakuten efter ingripandet i hyreshuset. Men efter mindre än tre timmar skickades han hem igen.

Knivattacken inträffade vintern 2021 och nu har Malmö tingsrätts dom kommit. 73-åringen har nekat till att ha försökt skada någon men medgett hoten. Nu döms han till skyddstillsyn med psykiatrisk vård, för försök till grov misshandel och olaga hot. Mannen ska även betala skadestånd på totalt 27 000 kronor till två av brottsoffren.

Led av psykisk störning vid tillfället

Enligt domen hade 73-åringen en allvarlig psykisk störning när han beväpnade sig och ringde på hos grannarna. Men rätten anser att han idag inte har något behov av vård genom inlåsning. Straffvärdet ligger under fyra års fängelse och enligt bedömningen finns det ingen risk för att han gör något liknande igen. Som lagstiftningen ser ut ska en åtalad inte dömas till fängelse i den typen av fall.

Enligt uppgifter i domstolshandlingarna har 73-åringen flyttat från hyreshuset, ett av det kommunala bostadsbolaget MKB:s fastigheter, efter händelsen med kniven.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.