Annons

Nyskapad design i Farstas korridorer

Farsta Familjebostäder tar hjälp av designstudenter för att förnya trapphusen i Farsta och Farsta strand. De börjar med att fråga hur hyresgästerna vill ha det.
Foto: Cecilia Landmark
Med bilder visade hyresgästerna i Farsta centrum för Charlotte Ryberg från Linnéuniversitetet hur de vill ha sina trapphus.

Det är lyhört, färgen flagnar och trappsteg är trasiga. Ett trettiotal hyresgäster från Farsta strand har kommit till Öppet hus och beskriver hur det ser ut i deras trapphus. De sitter i grupper och skriver stödord på lappar: först om hur det är i dag och därefter hur man skulle vilja att det såg ut. Med bilder ur tidningar illustrerar de genom att göra collage på stora pappersark.

I 23 hus i Farsta ska trapphus, entréer och korridorer få ett lyft. Här finns inte vanliga portar, utan från entrén i ena kortänden kommer man in i en korridor med flera trappor som leder upp till lägenheterna. Det är två studenter från designlinjen vid Linnéuniversitetet i Kalmar som fått uppgiften.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här blir vårt examensarbete, berättar Veronica Gustavsson.

– Det är extra kul att få göra något som leder till ett konkret resultat, säger Pernilla Gustafsson.

Annons

Tillsammans med sin handledare Charlotte Ryberg leder de workshopen och tar med sig problembeskrivningar och idéer. Under våren kommer de sedan tillbaka för att visa sina förslag.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Vi behöver verkligen göra något. Det känns som långa källargångar man kommer in i, med lägenhetsdörrar och källardörrar i en salig blandning, säger Carina Bierfeldt, förvaltare på Familjebostäder.

Efter två timmars prat, klippande och klistrande kan fyra stora planscher presenteras. Studenterna har fått ett bra underlag att arbeta vidare med.

Annons

– Arbetet startar i höst, men kom ihåg att det inte blir klart om ett år, snarare tre eller fyra. Och vi tar inte alla på en gång, säger Kim Olin, förvaltare på Familjebostäder.

Läs ocksåTranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"Bengt Arvidsson, 66, yrkesstudent som tar strid för sin tomma lägenhet.
Läs också Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran Stora brister i nytt hyreshus: "50 felanmälningar kvar att åtgärda”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.