Annons

Nystart för användbar mötesplats i Boxholm

Boxholm Återbruksboden i Boxholm flyttar och växer. Intresset både för att lämna och hämta saker har ökat.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

– Förut hade vi 35 kvadratmeter. Det här är 50, säger Håkan Johansson, hyresgäst och eldsjäl som är med och driver återbruksboden.

Han visar runt i den nya lokalen, i huset intill den gamla, på Dalgårdsgatan. När en vävstuga avvecklades kunde områdets samlingslokal flyttas dit och då blev den gamla samlingslokalen tillgänglig för återbruksboden. Det är hyresvärden Boxholmshus som står för lokalen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Numera är det nystartade föreningen Hyresgästernas lokala fritidsråd som driver verksamheten. Det sker helt på ideell basis och idén är att återanvända i stället för att kasta. Till återbruksboden kan man lämna saker man inte längre behöver och den som vill ha något hämtar det gratis.

– Men det sociala är minst lika viktigt. Många kommer hit för att träffa folk, säger Bill Karlsson, en av de engagerade.

Ett 50-tal besökare på en dag är inte ovanligt.

Annons
Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

Återbruksboden har varit stängd under flytten, men i dag är det nypremiär.

– Vi kollar allt som är elektriskt, för annars skulle vi känna ansvar om något skulle vara trasigt och i värsta fall orsaka en brand, säger Håkan Johansson.

Det faller oftast på hans lott, eftersom han har ett långt yrkesliv som just elektriker bakom sig. I första hand handlar det om lampor. Elektriska apparater tar man inte emot och inte heller sängkläder. Annars går det att lämna, och hämta, det mesta.

Läs ocksåHär håller solceller nere hyrorna

– Förr tog vi inte emot kläder, men nu gör vi det eftersom vi har Anita som har tagit på sig att tvätta allt, säger Håkan Johansson.

Annons

– Härom veckan körde jag 28 maskiner, berättar Anita Johansson.

Hon och de övriga engagerade lägger mycket tid på att sköta verksamheten.

– Men jag gör mycket hellre det här än sitter hemma och glor på tapeterna, säger Bill Karlsson.

Läs också Corona försenar nya lägenheter Fler vill bo i nybyggt i Boxholm Nya lägenheter byggs i Boxholm - trots bidragsstrul

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.