Annons

Nytt boende öppnar i Nyhem

Finspång I dag öppnar ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i Nyhem i Finspång. Här får tio ungdomar möjlighet att flytta in med start redan denna vecka.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

Lokalerna ligger på Oxhagsvägen 14 C, i ett av Vallonbygdens hyreshus i Nyhem i Finspång. Boendet är samlat i en egen trappuppgång med fyra trerumslägenheter. På botteplan finns en femrummare som fungerar som expedition och samlingslokal med matsal och tv-rum med mera.

– Tanken är ju att det ska vara en så hemlik miljö som möjligt. Vi ska försöka lotsa ut dem i vuxenlivet på så bra sätt som möjligt, säger Therese Svensson, enhetschef på Finspångs kommun.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det är det andra boendet för ensamkommande flyktingbarn i Finspång. Sedan tidigare finns ett hem i Hårstorp men den senaste tiden har behovet av fler platser ökat. Många av pojkarna kommer från Syrien och Nordafrika och har kommit till Sverige utan någon av sina föräldrar.

– Vi vill gärna samarbeta med de som bor i området. Man är alltid välkommen hit för att hälsa på och om man vill hitta på aktiviteter tillsammans med ungdomarna, säger Therese Svensson.

I boendet på Nyhem finns det plats för totalt tio pojkar från 16 år och uppåt, varav tre platser är för asylsökande och sju med permanent uppehållstillstånd. Nio anställda kommer att ha boende som arbetsplats, en av dem är Daniel Danell.

Annons
Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

– Det ska bli jättespännande. Vi kommer försöka ordna olika aktivieter och försöka få dem så självgående som möjligt, säger han.

20-årige Hossein Mohammadi kom till Sverige för fyra år sedan från Afghanistan och har bott på boendet i Hårstorp. Nu har han flyttat till en egen lägenhet och har lyckats ta både körkort och komma in på gymnasiet. Hans släktingar finns i Iran och tiden på boendet har hjälpt honom mycket, berättar han.

– I början var det svårt, men sedan har jag fått bra hjälp av personalen. Det var mest svårt med språket och miljön här var ovan. Men nu känns det bättre, säger han.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

Vad tror du om framtiden?

Annons

– Det känns bra, jag ska bli elektriker och jag hoppas att jag kan få ett jobb sedan, säger han.

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.