Annons

Obalans på bostadsmarknaden i Örebro

Örebro ​Antingen brist eller överskott. Endast tre kommuner i Örebro län anser att det råder balans på bostadsmarknaden. Men överlag är det en marknad där mycket pekar neråt: Det byggs mindre och det finns färre lediga lägenheter.

Fem av länets tolv kommuner upplever att det har råder brist på bostäder. Mest utmärkande är Kumla som gått från balans till brist på två år, det framkommer i länsstyrelsens nya rapport ”Läget på bostadsmarknaden”.

Det motsatta förhållandet finns i Laxå: där har kommunen enligt rapporten gått från brist till överskott på två år.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Laxå är dessutom tillsammans med Karlskoga, de enda kommunerna i Örebro län som även har överskott på  bostäder även centralt.

Ljusnarsberg och Karlskoga är de två kommuner i länet som under de kommande åren ska riva eller på annat sätt göra sig av med lägenheter: totalt närmare 280 stycken.

De enda som anser sig ha balans på bostadsmarknaden är Örebro, Hällefors och Askersund.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Lägenhetsbyggandet minskade under 2010 jämfört med året innan, trots att sex av tolv kommuner i länet upplever att de har brist på just hyresrätter. Under 2010 byggdes 550 lägenheter jämfört med 615 2009.

Samtidigt sjunker antalet lediga lägenheter jämfört med tidigare år.  Närmare bestämt fanns det 102 stycken färre lediga lägenheter i Örebro län i januari 2011 – jämfört med i januari 2010.​

Framtiden då? De kommande två åren tror kommunerna att det kommer att byggas över 1600 lägenheter i Örebro län. De flesta i Örebro och Kumla kommuner. Men länsstyrelsen skriver i sin rapport att kommunerna brukar vara lite för optimistiska i sina prognoser. 

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Som exempel var Hallsbergs prognos att det skulle byggas 20 lägenheter under 2010, men med facit i hand blev det endast tre.

 

Annons

Kommuner som anser att de har brist på bostäder (både lägenheter och villor): Lekeberg, Hallsberg, Kumla, Nora, Lindesberg.

Kommuner som anser att de har överskott på bostäder: Laxå, Degerfors, Ljusnarsberg, Karlskoga.

Kommuner som anser att det råder balans: Hällefors, Örebro, Askersund.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.