Annons

Öbo backar efter Hem & Hyras larm

Örebro ​I går svängde styrelsen för Örebro bostäder. Hyresgästernas protester mot den kraftiga hyreshöjningen var så massiva att styrelsen beslutade utreda alternativ

​Hem & Hyra avslöjade i förra veckan att Örebro bostäders renovering av 80 lägenheter i kvarteret Karmen skulle chockhöja hyrorna med runt 50 procent.

Renoveringen och de kraftiga hyreshöjningarna har fått hyresgästerna i kvarteret att protestera och flera lokala medier har efter Hem & Hyras artikel uppmärksammat hyreshotet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Och nu backar Öbo.

I går, torsdag, höll bolaget styrelsemöte och meningen var att styrelsen skulle fatta beslut om att gå vidare i renoveringsplanerna.

Annons

I stället gjorde man helt om och bestämde sig för att ompröva renoveringsplanerna för att utreda alternativa möjligheter. Under processen kommer bolaget ha samråd med de boende.

Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

– Det är viktigt för oss att lyssna på de synpunkter som kommer fram från de boende. Därför vill vi nu se över vilka alternativ som är rimliga utifrån de renoveringsbehov husen har, säger Öbos vd Ulf Rohlén i ett pressmeddelande.

Kristina Malmsten är hyresgäst och ordförande i den lokala Hyresgästföreningen i kvarteret Karmen. När Hem & Hyra når henne på telefon är hon på studiebesök hos bostadsbolaget KBAB i Karlstad.

Annons

– Jag tycker det är positivt att Öbo verkar lyssna på oss. Nu är jag i Karlstad och lär mig mer hur de valt att göra här och jag tycker verkligen att det här är ett koncept som Öbo ska titta närmare på, säger hon.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Som Hem & Hyra tidigare berättat står KBAB inför liknande renoveringsbehov som Öbo, men skillnaden är att KBAB fattat beslut om att inga hyror ska höjas mer än 5 procent efter renoveringen. Hos Öbo talar man om höjningar på mellan 30 och 60 procent.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.