Annons

Öbo inför fler förturer- Kbab satsar på dynamisk kö

Karlstad Behov – inte kötid. Kan det vara framtidens melodi? Redan i dag har bostadsbolag förturer. Men nu vill Boverket att det ska bli fler. Först ut är Örebrobostäder.

Boverket gjorde i höstas en kovändning. Från att ha förespråkat raka köer, vill myndigheten att bostadsbolagen går mer på behov än tid och inför fler förturer.

Hem & Hyras genomgång av sex bolag i Mellansverige, visar att det endast är Örebrobostäder som i nuläget går på Boverkets linje och inför ännu en förturskategori. Den gäller nyanlända. Tidigare talades det om var tionde lägenhet, men det blir snarare var 20:e ledig lägenhet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Köandet som det ser ut i dag, innebär enligt Boverket att det ofta är den som har minst behov av bostad som har lättast att få den. Medan den som är ung, fått jobb på annan ort, är nyskild eller nyanländ har små chanser.

Många kommunala bostadsbolag har redan i dag förturer. Vanligast är näringslivsförturer och sociala förturer som bland annat kan ge bostad till misshandlade kvinnor eller vid skilsmässor. 

Annons

Två som fått sin lägenhet genom förtur är Alexander Prettner och Sofie Franzén. De fick tag i sin tvåa genom att Uppsalahem öronmärker vissa lägenheter för personer som är yngre än 27 år.
Då hade Alexander redan stått tio år i bostadskö, men utan förturen hade han fått vänta längre.

Läs ocksåFlytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförturAmanda Nielsen Johansson, 27 år, och bostadssökande i Trollhättan.

Alexander tycker att fler lägenheter borde undantas från bostadsköerna och fördelas till personer med akut behov, i stället för att hela kösystemet görs om till att gå mer på behov.
– Det skulle bli dyrt att göra individuella prövningar för alla, säger han.

Karlstads Bostads har inte infört fler förturer, och kommer att hantera nyanlända inom de befintliga förturerna. Men de tycker att de ändå att de lyckats komma runt problemen som en rak kö kan ge upphov till. Företaget har ett avancerat poängsystem där sökprofil, egen motivering och kundbonus ger olika delvärden.

Annons

– Vi har fått en mer dynamisk kö, säger Mats Hedlund på KBAB.

Läs ocksåHälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn
Företag Kösystem Krav på aktivitetet Förturer Antal i kö 
KBAB, Karlstad Värdesumma utifrån flera olika faktorer Ja, inloggning var fjärde månad Ja, vid 8 mils pendling & sociala 16 000
K-fast, Eskilstuna Kötid. Några lägenheter på ”direkt” Ja, inloggning var sjätte månad Nej 19 700
Kopparstaden, Falun Kötid med poängberäkning. Några få ”direkt” Ja, inloggning en gång per år Ja, vid 10 mils pendling 16 000
Mimer, Västerås Kötid med poäng per dag. Några få lottas ut Ja, aktvitet krävs en gång per år Ja, vid 1,5 timmes pendling 39 369
Uppsalahem Kötid, sökande med flest dagar får lägenheten Ja, inloggning en gång per år Ungdomsförtur 98 400
Öbo, Örebro Kötid, poäng per dag. Några via först anmäld Nej, men det är på gång Ja, 2 tim pendling & sociala 39 000 aktiva 

Fakta: Bakgrund

Den statliga myndigheten Boverket släppte nyligen rapporten ”Boendesituationen för nyanläda” där bland annat trångboddhet, svarthandel och integrationsproblem följt i spåren av bostadsbristen tas upp. I rapporten rekommenderar Boverket bostadsbolagen att, åtminstone tillfälligt gå från strikta tidsköer till mer behovsstyrda fördelningsprinciper. 

Läs också Trots skolans larm – Marias familj fick avslag på vädjan om bostadsförtur Nya skattebetalare får ofta förtur i bostadskön – men sjuka Linnéa fick stå tillbaka SD: "Östersundshem prioriterar nyanlända"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.