Annons

Oenighet om bredband i Kinda

Kinda Kindahus ändrar sig när det gäller installation av bredband i lägenheterna och vill satsa på fiber. Men man är oense med Hyresgästföreningen om, och hur, hyrorna påverkas.

När hyresgäster hos Kindahus tidigare i år framförde önskemål om bättre internetuppkoppling förklarade bovärd Åke Johansson att det inte var aktuellt med installation av bredband via fiber för tillfället. Som anledning angavs att efterfrågan inte motsvarade kostnaden. Enligt Kindahus beräkningar skulle investeringen hamna på mellan åtta och tio miljoner kronor och riskera att medföra en hyreshöjning med flera hundra kronor i månaden.

”Jag har frågat många om just det här och kommit fram till att ungefär fyra, fem procent av våra hyresgäster skulle vilja ha det. Då kan man tycka att det är ganska mycket pengar att betala för dem som inte vill ha det”, sade Åke Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det var då. Med ökad konkurrens på marknaden finns nu möjlighet att ett externt företag står för det mesta av installationskostnaderna, vilket enligt Kindahus vd Per Cedervall förändrar läget. Men det handlar också om att den teknik som hyresgästerna är hänvisade till i dag, ADSL via det fasta telefonnätet, på sikt ser ut att försvinna i och med att nätet tas ur bruk och att andra alternativ måste fram. Exakt när detta kommer beröra hyresgästerna kan han inte svara på.

– Men vi vill inte sitta stilla och vänta på att det släcks ner. Det kan ta två år eller fem år, det vet vi inte. Men det kommer att hända förr eller senare, säger Per Cedervall.

Kindahus har beslutat att genomföra installation på Skolvägen 6-8 och Kalle Stinas gränd i Rimforsa och Grönedegatan 7 i Kisa. Hyrorna höjs med 100 kronor i månaden och enligt Per Cedervall är det den nivå som redan är framförhandlad genom hyressättningssystenmet ”rätt hyra”.

Annons
Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Men det håller inte Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson med om. Hon menar att en eventuell hyreshöjning måste förhandlas och att den överenskommelse som redan finns genom ”rätt hyra” förutsätter att varje lägenhet får en uppkoppling på minst 100 megabit per sekund utan att man dessutom ska behöva betala för ett abonnemang.

– Som jag har förstått det är det inte en sådan lösning man har tänkt sig, säger Evelin Davidsson och betonar att en standardhöjande åtgärd som denna kräver skriftligt godkännande från hyresgästerna.

– Det kan mycket väl bli så att den här frågan får avgöras av hyresnämnden.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Hon betonar att hon förstår behovet av snabbare uppkoppling, men att Kindahus inte kan genomföra satsningen på eget bevåg.

Annons

– Jag har kollat runt lite och exempelvis Platen i Motala höjde ingenting när de installerade fiber. Praxis i landet verkar vara ungefär 20–30 kronor i månaden, säger hon.

Hyresgästföreningen uppmanar berörda hyresgäster att inte betala höjningen.

Läs också Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat" Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Om 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.