Annons

Oftare bråk när grannen är hyresvärd

Nyheter De trakasserar, vräker och höjer hyran hur som helst. För tre år sedan granskade Hem & Hyra hur det är att hyra av en bostadsrättsförening.Nu är det ännu värre.​
Sedan 1990 har över 150 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter i landet. Snabbast och kraftigast har förändringarna varit i storstäderna, med Stockholm i spetsen.
Men ungefär var femte hyresgäst köper inte sin bostad vid en ombildning, utan fortsätter att hyra med bostadsrättsföreningen som hyresvärd.
Med åren har Hyresgästföreningen fått över 21 000 sådana medlemmar. Och det är medlemmar som oftare tycks ha problem än andra.
Hem & Hyra har granskat vilka som söker hjälp hos Hyresgästföreningen.
  • I Västra Sverige har tre procent av medlemmarna en bostadsrättsförening som värd, men de står för över sex procent av de upprättade ärendena.
  • Även i Stockholm och södra Skåne är de överrepresenterade hos ärendehandläggarna, med drygt 30 procent.
  • De var överrepresenterade redan när Hem & Hyra granskade situationen 2008. Sedan dess har skillnaden blivit ännu större.
Vi har även undersökt hur vanligt det är att föreningarna försöker bli av med hyresgäster. I Stockholms hyresnämnd stod de i fjol för tio procent av ansökningarna om uppsägning.

Större andel klagomål

Ingen vet hur många de så kallade resthyresgästerna är, men man kan på goda grunder anta att de är betydligt färre än tio procent av alla hyresgäster i Stockholms län.

Annons
– Jag är inte ett dugg förvånad. Jag hör så många konstiga berättelser, där inte ens det mest basala fungerar, som att få en trasig spis utbytt, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
 
Hon tror att det är svårare för privatpersoner i en bostadsrättsföreningsstyrelse att vara professionella hyresvärdar än ett bostadsbolag. Dessutom har de ett ekonomiskt intresse av att bli av med sina hyresgäster för att kunna sälja lägenheterna, säger hon.
– Att de är överrepresenterade i statistiken visar ju att det ofta blir problem. Många av dessa hyresgäster känner sig illa sedda och att föreningen helst vill bli av med dem.
Göran Olsson, vd för bostadsrättsorganisationen SBC, tror att det oftast fungerar bra, men ibland inte.
– Oftast handlar det bara om bristande kunskaper, men i vissa fall blir man förvånad när de som nyss själva har varit hyresgäster totalt byter synsätt efter en ombildning. De som har slagits för lägre hyror vill plötsligt ha fri hyressättning.

Annons
Läs också Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.