HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ökat inflytande för hyresgäster ska lyfta hela staden

Västra Götaland Årets satsning på boinflytande är den största som Hyresgästföreningen i Västra Sverige har gjort. Pengarna ska bland annat bidra till att minska ett av Göteborgs värsta problem.
Dansare i dansgruppen Raymi uppträder vid invigningen av aktivitetshuset i Hammarkullen.
Foto: Linn Bergbrant
Gabriela Torrez och Magdalena Lindström i den bolivianska dansgruppen Raymi är några av dem som drar nytta av det nystartade aktivitetshuset i Hammarkullen. Verksamheten ingår i satsningen på boinflytande.

Hammarkullen, Norra Biskopsgården och Rannebergen. Det är stadsdelar som får extra fokus när Bostadsbolaget storsatsar på boinflytande ihop med Hyresgästföreningen.

– Rent resursmässigt är detta det största vi har gjort någon gång med ett enskilt bolag, konstaterar Henrik Nilsson, utvecklingsansvarig på Hyresgästföreningen i Västsverige.

Läs ocksåHyresgästers pengar på hög

I år avsätts 4,5 miljoner kronor för att förverkliga idéer och önskemål hos Bostadsbolagets hyresgäster. Pengarna gäller hela beståndet, men framför allt områden som har en tuffare utgångspunkt när det gäller livsvillkor och hälsa – en ojämlikhet som är en av Göteborgs svåraste utmaningar.

Bland annat skiljer det 7,5 år i medellivslängd för kvinnor och 9,1 år för män över staden. Det senare motsvarar skillnaden mellan Sverige och El Salvador.

De senaste åren har miljontals kronor, öronmärkta för boinflytande, legat oanvända hos Hyresgästföreningen. Bostadsbolagets hyresgäster har stått för den enskilt största andelen.

Läs ocksåHär fixade barnen sin egen lekplatsIsabelle Gripengård och Elsa Estrefi gungar högt på kompisgungan.

Vid årsskiftet låg drygt 12 miljoner kronor i kassan. I slutet av nästa år ska potten ha krympt till ungefär en miljon. Den prognosen ser ut att hålla, bland annat tack vare storsatsningen hos Bostadsbolaget.

En konkret effekt av den är det nya aktivitetshuset på Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Efterfrågan på lokaler har länge varit stor här, så mötesplatsen är välkommen.

– Det är jättebra för ungdomarna att ha ett aktivitetshus där man kan umgås, spela, träna. Så man slipper vara ute på gatorna, säger Milka Torrez från dansgruppen Raymi som hyr in sig i lokalerna.

Läs ocksåTynnered samlar kraft

Aktivitetshuset är till för alla som bor i området, och även stadsdelen bidrar med bemanning. En liknande mötesplats är på gång i Rannebergen.

– Föreningarna har hand om sina egna aktiviteter och får digitala nycklar som funkar de tider de har bokat. På aktivitetshuset ska de jobba utåtriktat och bidra till utvecklingen av Hammarkullen, säger Hyresgästföreningens projektledare Alfredo Torrez.

För Bostadsbolaget handlar storsatsningen om att ta sitt ansvar som kommunal hyresvärd.

– Våra ägardirektiv säger att vi ska vara med och utveckla staden. Vi kan inte lösa allt själva, men vi vill företräda våra hyresgäster på ett bra sätt. Det ska inte vara olika levnadsvillkor beroende på var man bor, säger Magnus Redenheim, distriktschef i Centrum.

Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen gör även en parallell kraftsamling i Tynnered. Där ingår även Stena Fastigheter, Familjebostäder och kommunen.

Fakta: Boinflytande
  • Ger dig som hyresgäst mer att säga till om när det gäller ditt boende.
  • Bekostas av pengar som ingår i hyran, och som öronmärks för ditt område.
Fakta: Värdar med avtal om boinflytande

Åtta västsvenska hyresvärdar har i dagsläget avtal med Hyresgästföreningen om boinflytande: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Varbergs bostad, Kungälvsbostäder, Stenungsundshem, HSB och Förbo.

Ett flertal andra bolag i regionen saknar avtal, men har ändå pengar öronmärkta för boinflytande i sina områden. Det gäller till exempel Stena Fastigheter och Partillebo.

Willhem, Balder och Victoria Park är exempel på värdar som ”ärvt” tidigare framförhandlade medel när de tagit över fastigheter.

Läs också Kattoaletten blev en ny picknickplats Författaren om maffian i förorten: "en extrem situation som fått pågå i tystnad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.