HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tynnered samlar kraft

Göteborg Gängvåld och utanförskap har givit Tynnered svarta rubriker. Nu mobiliserar boende, värdar, Hyresgästföreningen och kommunen för att vända trenden.

Sedan flera år tillbaka har boende på Briljant- och Smaragdgatan känt sig otrygga.

Ungdomsgäng och droghandlare styr i kvarteren och konfronterar besökare de inte känner igen. Både barn och vuxna är rädda för att gå ut på kvällarna.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

– Ungdomar kan sitta och använda narkotika mitt framför barn som leker. När föräldrarna säger till blir de hotfulla, säger Helene Calner från den lokala hyresgästföreningen Pärlan.

I samtal mellan Pärlan, fastighetsägaren Stena, kommunen och polisen föddes projektet Vårt Tynnered förra hösten.

Sedan dess har flera gängrelaterade mord riktat blickarna mot Tynnered. I juni beslöt polisen att kategoriera stadsdelen som ett ”särskilt utsatt område”.

Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

Samtidigt har projektet Vårt Tynnered gått vidare. Det har utvidgats från att handla om Briljant- och Smaragdgatan till att omfatta hela stadsdelen.

– De här problemen berör hela Tynnered, det sprider sig. Vi hör oron även från andra områden i stadsdelen, säger Helene Calner.

I början av sommaren anställdes Rahim Maatoug från Hyresgästföreningen på halvtid.

Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

– Nu ska vi prata med lokala föreningar, organisationer, personer och eldsjälar. Ta reda på vilka behov som finns och vad var och en kan bidra med, säger Rahim Maatoug.

Att så många olika samhällskrafter går ihop är något nytt. Men det existerar också andra konstruktiva verksamheter som varit med länge.

Johanna Ödman.

En av dem är fritidsgården Tyrolen som legat vid Tynneredsskolan sedan 1977. Johanna Ödman är fritidsledare, själv uppvuxen och bosatt i Tynnered.

– Vi vill att Tyrolen ska vara en fristad. Många ungdomar lever i en ganska hård värld, men här ska man inte bli kränkt eller möta hårda ord. Vi jobbar mycket med ett sjysst bemötande och värdegrunder, säger hon.

Hon menar att det finns en sensationshysteri i hur media bevakar det kriminella våldet, men tycker samtidigt att det är bra att problemen uppmärksammas.

– Jag hoppas att det leder till resursförstärkningar här och mer stöd till föreningslivet. Det kriminella är upp till polisen att bekämpa, men det finns många andra led, säger Johanna Ödman.

Det förebyggande arbetet måste börja tidigt, menar hon.

– Förut har man kanske satt in åtgärder i högstadiet när man sett att någon är på glid, men jag tror man måste börja tidigare. Det handlar om självförtroendet i den tidiga skolgången, säger Johanna Ödman.

Trots problemen är hon hoppfull inför framtiden.

– Det är absolut mycket mer som händer nu än för tio år sedan, det finns ett helt annat fokus idag.

Fakta: Vårt Tynnered

Drivs av Hyresgästföreningen, Stena Fastigheter och Göteborgs stad.

Projektet är just nu i en kartläggningsfas för att se vilka mål man ska fokusera på.

Läs också ”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas” Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.