Annons

Okej att låta vännerna låna sovrummet i väntan på bostad

Borås Bostadsbolaget menar att det handlar om olaglig andrahandsuthyrning. Hyresgästen säger att han tillåtit vänner att bo där i väntan på egen lägenhet, att han lånat ut sovrummet och själv sovit på soffan. Hyresnämnden tror på mannen och låter honom ha kvar kontraktet.

Det handlar om en man som hyr en lägenhet i Borås, av det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder. Hyresvärden vill säga upp hyresavtalet, då man anser det bevisat att hyresgästen hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillåtelse. Grannar har vittnat om att okända personer rört sig i huset och att det varit spring till och från mannens lägenhet. Flera personer har också varit folkbokförda på adressen.
Hyresgästen själv säger att han visst låtit vänner bo i lägenheten, men att han hela tiden själv varit bosatt där. Han har köpt ett hus till sina föräldrar och syskon på en annan ort, men där har han inte varit bosatt utan bara hälsat på sin familj.
Grannar har vittnat om att de inte sett hyresgästen själv på adressen, utan bara andra okända personer. Detta förklarar mannen med att han driver en restaurang och har arbetstider när andra är hemma. Han har börjat sitt arbete tidigt och kommit hem sent, vilket förklarar att han inte varit synlig för grannarna. Många helger har han dessutom varit hemma hos sina föräldrar.
Bostadsbolaget menar att hyresgästen förverkat sin rätt till lägenheten och anser att han ska flytta.
Hyresnämnden å sin sida anser att AB Bostäder inte kunnat lägga fram bevis på att det handlar om otillåten andrahandsuthyrning. Nämnden ger hyresgästen rätt och han kan alltså bo kvar i sin lägenhet med samma villkor som tidigare. Nämndens beslut var enhälligt och beslutet har inte överklagats.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.