Annons

Olika syn på fastighetsköp i Vårgårda

Vårgårda "Dåliga affärer som drabbar hyresgästerna" eller "Kloka investeringar som gynnar hela kommunen på sikt". Hyresgästföreningen och Vårgårda Bostäders styrelseordförande tycker olika.

Under rubriken ”Dåliga fastigheter drabbar Vårgårdas hyresgäster” riktar Hyresgästföreningens Lilian Edrud och Greta Cojocaru skarp kritik mot Vårgårdas kommunpolitiker. Texten publicerades den 28 december på Alingsås Tidnings insändarsida. 

– Vi ifrågasätter fastighetsaffärerna som Vårgårdas kommunpolitiker klubbat igenom. Vi anser att de drabbar hyresgästerna på ett negativt sätt, säger Greta Cojocaru, sekreterare i den lokala Hyresgästföreningen. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av affärerna som Hyresgästföreningen syftar på är Vårgårda Bostäder AB:s köp av EM Möblers fastighet vid E20. Ett köp som genomfördes år 2010 och som syftade till att skapa ett nytt kontors- och industrihotell i Vårgårda. I samband med köpet bildade Vårgårda Bostäder dotterbolaget Vårgårda Utveckling AB, VUAB,  som skulle ta hand om och marknadsföra fastigheten.

– Eftersom de haft så svårt att hitta hyresgäster har Vårgårda Bostäder i flera omgångar fått föra över pengar till VUAB. Men varför ska pengar som hyresgästerna betalat in via hyran gå till en industrifastighet? undrar Cojocaru.

Hyresgästföreningen är även kritisk till kommunfullmäktiges beslut att sälja 52 av Vårgårda Bostäders hyreslägenheter i kvarteret Smörtinan. Ett beslut som fattades i december förra året. 

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Försäljningen innebär att Vårgårdas allmännyttiga bostadsbolag förlorar hyresintäkter. Dessutom måste Vårgårda Bostäder åtgärda husens fasader innan de nya ägarna tar över. Det väntas kosta 4-5 miljoner kronor, säger Cojocaru och tillägger:

Annons

 – Vårgårda Bostäder står inför stora renoveringar. Det är vi från Hyresgästföreningens och bolaget överens om. Därför är det extra viktigt att pengar som förhandlats fram för att gå till underhåll verkligen gör det. 

Christer Björnsson (FP) är ordförande i Vårgårdabostäders styrelse och ledamot i kommunfullmäktige. Han säger att Hyresgästföreningens insändarskribenter ska få ett svar i Alingsås Tidning.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– De har missförstått en del saker så det kan nog behövas en pedagogisk förklaring, säger han.

Vad har de missförstått?

– Det stämmer att det har varit svårt att hitta hyresgäster till Vårgårda Utvecklings AB:s kontors- och industrihotell. Men förlusterna där drabbar inte Vårgårda Bostäders hyresgäster. Det handlar om olika pengar. 

Inte heller försäljningen av kvarteret Smörtinan kommer, enligt Björnsson, att påverka hyresgästerna negativt.

Annons

– Kortsiktigt blir hyresintäkterna något lägre när de här 52 lägenheterna försvinner ur Vårgårda Bostäders bestånd. Men orsaken till försäljningen är att vi vill få loss pengar så att vi kan investera i nya fastigheter med nya hyresrätter. Och kostnaderna för att rusta upp Smörtinans fasader kommer endast att innbära ett något lägre pris för köparen. Det ska inte tas från den allmänna underhållsbudgeten, säger Björnsson.

När kan Vårgårda erbjuda fler allmännyttiga hyresrätter?

– Under 2017 kommer vi att bygga på en tredje våning med tio nya lägenheter på ett av våra hus i bostadsområdet Klockarebolet. Sedan är tanken att vi ska göra samma sak på ytterligare fem hus i området, säger Björnsson. 

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.