HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Olovlig andrahandsuthyrare sökte hyresgäster på Facebook

Göteborg Leta inte andrahandshyresgäster på sociala medier om du tänker hyra ut utan tillstånd. Berätta inte heller för värden att du knappt är i din lägenhet. De läxorna har en göteborgare lärt sig den hårda vägen. Nu mister han kontraktet.
Foto: Kon Karampelas/Unsplash

Hyresgästen har bott i en tvåa på Hisingen sedan 2016. Men enligt värden bor han inte i lägenheten utan hyr ut den utan tillstånd.

Förra året startade värden en utredning som visar att flera olika personer varit folkbokförda på den aktuella adressen. Mannen har också sökt andrahandshyresgäster på sociala medier. I ett inlägg på Facebook står det att han sällan är hemma och knappt kommer att märkas.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Enligt utredningen har hyresgästen berättat för störningsjouren att han inte varit i bostaden på nästan ett år. I ett mejl till värden har han också skrivit att han är bortrest mycket och bor hos sin partner när han är i Göteborg, eftersom den egna bostaden knappt är möblerad.

Allt detta tyder på att han inte har så stort behov av lägenheten anser värden, som hellre vill hyra ut den till någon i stadens långa bostadskö.

Hyresgästen kontrar med att han visst har ett behov av sitt hem. Han tog hjälp av Hyresgästföreningen när frågan hamnade hos hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Mannens argument inför förhandlingarna är att han folkbokförd i lägenheten, har ett elabonnemang kopplat till den och betalar hyran. Visserligen har han haft flera inneboende, men de har inte använt bostaden självständigt. Han har kunnat gå och komma som han vill.

Hyresnämnden ansåg dock att flera saker talar mot mannens version – framför allt uppgifterna som han själv lämnat till värden.

I nämnden kom mannen dessutom med helt nya upplysningar. Bland annat att två av de inneboende skaffat katt och att han inte kunde vistas i bostaden på grund av allergi. När de flyttade slängde han alla sina möbler och har sedan dess disponerat ett tomt rum.

Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

Hyresnämnden tror inte på att mannen bor eller har bott permanent i lägenheten. Han har ju inga möbler där. Det är inte heller troligt att han skulle dela bostad med kattägare när han är allergisk.

Annons

Värden får därför rätt att säga upp kontraktet.

Uppdatering: Hyresgästen överklagade senare beslutet till Svea hovrätt. Men hovrätten höll med om hyresnämndens bedömning, och mannen miste lägenheten.

Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.