Annons

Omkring en halv procents hyreshöjningar i Jämtland

Jämtland Höjningar, men som mest 0,55 procent. Det är resultatet av 2016 års hyresförhandlingar i Jämtland så här långt.

Innan förhandlingarna startade ansåg Hyresgästföreningen att förutsättningarna för fastighetsägarna att kunna hålla tillbaka höjningarna såg goda ut i och med dagens ekonomiskt fördelaktiga läge som nu råder med exempelvis låga bankräntor och låg inflation. Något som fastighetsägarna också tycks ha anammat.

När nu merparten av förhandlingarna för hyreslägenheterna i Jämtland, 13 600 av totalt cirka 16 210 lägenheter, är avklarade landar höjningarna på som högst 0,55 procent. Vilket är betydligt lägre än vad vissa fastighetsägare ändå begärde.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det högsta yrkandet av de som är färdigförhandlade hade Fastighetsägarföreningen, som förhandlar för de cirka 6100 privatägda hyreslägenheterna i Jämtland. De yrkade på mellan 1,5 och 2,95 procents höjningar beroende på vilken kommun som bostäderna ligger i, men förhandlingarna resulterade i en höjning med 0,5 procent för alla.

Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl tycker att man fått till någorlunda låga överenskommelser i år.

Annons

– Det viktigaste är att medlemmarna är nöjda med förhandlingsresultatet. Jag tycker också att fastighetsägarna har visat stor förståelse för vår inställning, säger Hasse Dahl.

Läs ocksåSå blir hyrorna hos privata fastighetsägare i Jämtland

Som företrädare för hyresgäster beklagar han den bostadsbrist som råder även i Jämtland, men han kan samtidigt ändå glädjas åt att det nu byggs nytt i bland annat Östersund och Strömsund. I Åre står man i startgroparna.

– Jag hoppas på politiska beslut som raderar bort den skattemässiga nackdelen som belastar byggandet av hyresrätter. Det behövs fler hyresrätter till hyror som folk har råd att hyra. Alla har rätt till ett hem till en rimlig kostnad, säger Hasse Dahl.

Det som ännu under detta år ska förhandlas gäller hyresrätter ägda av Bergs Hyreshus som har det högsta yrkandet i området på 2,5 procent. Ragunda Hyreshus väntas komma med ett yrkande snart, men förhandlingen påbörjas då först efter årsskiftet. Senare i vår är det lägenheterna ägda av Bräcke Hus, Strömsunds Hyresbostäder AB samt Landstingsbostäder som ska förhandlas.

Annons
Läs ocksåNytt stöd ger lägre hyra i södra Norrland

Se tabellen nedan över yrkanden och förhandlingsresultat i Jämtland.

Bostadsföretag Kommun Yrkande/Krav Fr.o.m. Resultat
Bergs Hyreshus Berg 2,5% 1 jan 2016 ej klart
Krokomsbostäder Krokom 1,39% 1 jan 2016 0,55%
Årehus AB Åre 1,0% 1 jan 2016 0,50%
Östersundshem AB Östersund 0,80% 1 jan 2016 0,55%
Ragunda Hyreshus Ragunda inväntas (1 jan 2016) ej påbörjat
Östersunds kommun Östersund 0,75% 1 jan 2016 0,55%
Bräcke Hus Bräcke ej ännu 1 apr 2016 ej påbörjat
Strömsunds Hyresbostäder Strömsund ej ännu 1 apr 2016 ej påbörjat
Landstingsbostäder Östersund ej ännu 1 apr 2016 ej påbörjat
Studentbostäder Östersund 0,80% 1 jan 2016 0,55%
FÄF (privata) Jämtland 1,5-2,95% 1 jan 2016 0,50%

Läs också Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades Hyrorna klara hos KBAB Karta: Så höjs hyrorna i din kommun

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.