Annons

Nytt stöd ger lägre hyra i södra Norrland

Jämtland Södra Norrland har fått investeringsstöd för 24 miljoner till 135 hyresrätter. Och allt fler bostadsbolag tycks nappa på statsbidraget.
Stödeffekt. Dessa sju bolag har sökt och fått investeringsstöd. Även Timråbo uppger att de sökt och fått investeringsstöd för 37 lägenheter som ska stå inflyttningsklara före sommaren 2018.

Från 1 januari 2017 finns ett statligt stöd att söka för produktion av hyresbostäder och bostäder för studerande.
Syftet är att stävja bostadsbristen i landet för framförallt ungdomar.

Enligt Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende” finns det idag över 200 000 unga vuxna i landet som vill ha ett eget hem. Siffran för Norrland uppges vara 17 000.
För att de ska ha råd att flytta hemifrån krävs det bostäder med rimliga hyror.
Det statliga stödet ska locka fler aktörer till att bygga billigare. Men för att få pengen finns det en hel del krav att uppfylla, som maxhyra till exempel.
I södra Norrland ligger maxhyran på 1 300 kronor per kvadratmeter och år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera byggen har nu rests med hjälp av statliga medel. Frågan är om stödet gjort skillnad gällande hyressättningen.

Annons

Tvåorna i Hackås, som byggdes med stöd, landade på 5 995 kronor i månaden för 56 kvadrat, i linje med Boverkets regler. Då ingår diskmaskin, spishäll, tvättmaskin och torktumlare.

Östersundshem finansierade bygget av lägenheterna i Fagerskrapan och på Remonthagen i Östersund utan stöd. Skillnaden mellan dessa och Hackås är cirka 300 kronor mer per kvadratmeter och år. Samma faciliteter som i Hackås ingår i hyran, men vattenförbrukningen får hyresgästen själv stå för genom individuell mätning och separat debitering.
Snittet för Östersundshems senaste nyproduktioner ligger på 8 902 kronor för en trea på 66 kvadrat.

Läs ocksåStöd gav nya hyresrätter i Hackås

Den billigaste trean på 60 kvadrat i ett av Mitthems senaste tillskott, Primus på Norra kajen, kostar 7 381 kronor i månadshyra (även här exklusive vatten).
Den senaste i raden av beviljade investeringsstöd i södra Norrland är Timråbo som påbörjat ett bygge av 37 nya hyresrätter. Hyrorna i det stödbeviljade projektet blir 4 805 kronor i månaden för en etta på 35 kvadratmeter. För en tvåa landar månadshyran på 6 294–6 460 kronor. Treorna runt 60 kvadrat får de framtida hyresgästerna betala mellan 7 142 och 7 439 kronor i månaden för.

Annons

Det är naturligtvis många parametrar som bestämmer hyran. Men genom att räkna upp en del exempel får man ändå en uppfattning om prisbilden och kan konstatera att det är en skillnad på byggen med och utan stöd.
Det tycks inte heller vara en förlustaffär för bostadsbolagen eftersom allt fler ansökningar trillar in till länsstyrelsen. Senaste nytt är att även Krokom och Strömsund är i sök- och byggtankar för sina nya bostadsprojekt.

Fakta: Investeringsstöd (2016:881)

• Trädde i kraft 1 januari 2017. Gäller för hyresbostäder och bostäder för studerande som byggs i områden med befolkningstillväxt och bostadsbrist. Eller om det finns brist på en viss typ av bostäder.
• Bidrag ges för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad. Bidragets storlek varierar mellan storstadsområden (5 300–6 600 kr/kvm) och övriga delar av landet (3 800 kr/kvm).
• Lägenheter upp till 35 kvm boarea ger 100 % av stödet. Över 35 kvm upp till 70 kvm boarea per lägenhet ger 50 % av stödet. För ytor över
70 kvm lämnas inget stöd.
• Hyran får inte överstiga 1 450 kronor per kvm/år i Stockholm, 1 350 i övriga storstadskommuner och 1 300 kronor i resten av landet. Det ställs även krav på mer energieffektiva bostäder än vad som gäller för övrig ny produktion, enligt Boverkets byggregler.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.