Annons

Omtvistat eko-område tar form

Skövde Efter år av planerande verkar Skövdebostäders ekologiska stadsdel på Aspö bli av. Vd Dan Sandén är stolt, Naturskyddsföreningen kritisk.
Foto: Abako arkitekter
,

Det ska bli 242 nya lägenheter på Aspö, enligt Skövdebostäders ekologiska vision. Sju höga punkthus och tolv låghus med en köksträdgård som nav och symboliskt centrum. Detaljplanen ställs ut för samråd nu men Peab har redan fått entreprenaden för jobbet. Skövdebostäder tror att bygget ska komma igång 2015 med inflyttning 2016.

Enligt vd Dan Sandén kommer området bli unikt i hur långt man går, dels för att bygga miljömässigt, men också för att erbjuda en livsstil som är hållbar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det största enskilda beviset på att det är en ekologisk stadsdel vi bygger är att området kommer att ha tre olika miljöcertifieringar. På så sätt kommer man ta ett miljömässigt ansvar bara genom att flytta in. Men vi ska också ge möjlighet för hyresgästerna att leva klimatsmart.

Dan Sandén nämner tillgång till bil- och cykelpool, solceller för elproduktion och kompostering av matavfall.
Men alla är inte lika entusiastiska över byggplanerna som ledningen hos Skövdebostäder. Naturskyddsföreningen har under åren av planarbete flera gånger framfört synpunkter mot att exploatera området Aspö.

Annons

– Nu känns det som det är för sent att vända på skutan. Men vi är uppriktigt oroliga för att man på sikt ska förstöra det här området. Aspö är en grön lunga för Skövde och har dessutom ett stadsjordbruk som är unikt. Det vill vi bevara, säger Kurt-Anders Johansson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Skövde. 

Läs ocksåUpprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.

Han tror att husen som nu ska byggas bara är ett första steg. Att skogen och den intilliggande Karstorpssjön på sikt kommer att offras. Även djuren på Aspö gård tror han på sikt kan tvingas flytta på sig när hyresgäster börjar klaga på stank och flugor.

Men enligt Dan Sandén finns ingen anledning till oro. Aspö gård med sin djurhållning ser han bara som ett stort plus i anslutning till en ekologisk stadsdel. Och vidare exploatering av Aspö är inte möjlig, som det ser ut idag.

Annons

– Det tillåter inte detaljplanen för området.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.
Läs också Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.