Annons

Upprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”

Göteborg Vissa lägenheter saknar dusch och grannarna hjälps åt att städa trappor och skotta snö. På så sätt hålls hyrorna nere i kvarteret. Men nu vill värden höja standarden. Hyresgästerna är rädda att det ska krossa självförvaltningen och den livsstil de byggt upp.
I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.
Foto: Terje Carlsson
I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.

– Min uppfattning är att Familjebostäder tvingar fram renoveringar för att kunna höja hyran och maximera sin vinst.

Linnéa Holmstrand bor i en etta på 34 kvadratmeter i boendeföreningen Pälsängern i Majorna i centrala Göteborg. Hon oroar sig över att höjda hyror hos kommunala Familjebostäder ska försämra förutsättningarna för att bedriva självförvaltning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– För mig är mitt boende här både en ideologisk fråga och en trivselfråga. Jag tycker det är viktigt att man värnar om de lägenheter som har låg hyra och inte renoverar i onödan.

"Självförvaltning är själva grunden till att möta sina grannar och skapa en gemenskap. Försvinner den urholkas sammanhållningen", säger Linnéa Holmstrand.
”Självförvaltningen är själva grunden till att möta sina grannar och skapa en gemenskap. Försvinner den urholkas sammanhållningen”, säger Linnéa Holmstrand.

Flera av lägenheterna hos Pälsängern saknar dusch, vilket innebär att hyrorna är låga.

Lars Erlandsson bor utan dusch i en etta på 33 kvadratmeter:

Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

– Vi slåss för ett direktdemokratiskt boende här hos oss, men det är också en större fråga om vilken stad vi vill ha. Om hyrorna hela tiden pressas upp så måste folk jobba heltid och stressa i sina liv för att ha råd med hyran.

Självförvaltning för ett 20-tal hyresgäster

Lars visar runt i källaren på fastigheten. Här har de boende skapat gemensamma utrymmen som bibliotek, cykelverkstad och syateljé. Ett annat rum är fullt med kläder och prylar i en gemensam miniloppis, dessutom finns ett större badrum där de boende kan duscha.

– Vi som bor här vill ha ett hållbart samhälle.

Läs ocksåGrön livsstil exporteras från Majorna
Självförvaltning skapar gemenskap. Lars Erlandsson visar runt i hyreshusets källare där de boende skapat en cykelverkstad, ett bibliotek, en syateljé och en miniloppis. Här finns också ett gemensamt badrum för de hyresgäster som, liksom Lars, saknar egen dusch uppe i lägenheten.
Lars Erlandsson visar runt i hyreshusets källare där de boende skapat en cykelverkstad, ett bibliotek, en syateljé och en miniloppis. Här finns också ett gemensamt badrum för de hyresgäster som, liksom Lars, saknar egen dusch uppe i lägenheten.

Självförvaltningen innebär att ett 20-tal hyresgäster gemensamt städar trappor, skottar snö och tar hand om mindre underhåll som en fastighetsskötare eller vaktmästare i vanliga fall brukar utföra.

Pälsängern får årligen 37 000 kronor i verksamhetsstöd från Familjebostäder. Stödet ska täcka kostnader för redskap, städmaterial och annat. Varje lägenhet får dessutom en hyresreduktion motsvarande 249 kronor per månad, som kompensation för utfört arbete.

Annons

Lars Erlandsson betalar cirka 3 000 kronor i månaden, efter hyresreduktionen.

– Det är billigt, men utifrån standarden så är det en rimlig nivå.

Hos Pälsängern är möjligheterna att odla ekologiskt, återanvända gamla prylar och skapa gemensamma utrymmen en viktig del av boendemiljön. Enligt Linnéa Holmstrand innebär självförvaltningen också att de boende blir mer delaktiga.

– Det skapar en känsla av sammanhang och det bidrar till ens egen inflytande över boendemiljön.

Köksrenovering och dusch dubblade hyran

För ett år sedan meddelade Familjebostäder att bolaget skulle renovera en av lägenheterna hos Pälsängern för att uppnå vad som kallas ”lägsta godtagbara standard”. Det innebar att man utrustade en av ettorna med dusch och dubblerade månadshyran till cirka 5 800 kronor.

Thomas Samuelsson är förvaltningschef på Familjebostäder:

– I den aktuella lägenheten renoverade vi köket och byggde en dusch. Framöver kommer vi att göra individuella bedömningar kring eventuella duschrenoveringar. Om hyresgästen vill ha dusch så sätter vi in det eller om renoveringsbehovet är väldigt stort sätter vi också in det. Men vi tvingar aldrig hyresgäster att få dusch.

Förvaltningschefen nekar till att man tvingar fram renoveringar, men menar att gamla lägenheter kan vara i såpass dåligt skick att man är tvungen att agera.

– Vi är positivt inställda till självförvaltning och tycker att Pälsängern gör ett fantastiskt arbete.

Annons

Vad tänker du då om oron över framtiden bland de boende?

– Jag tror att oron beror på att de som redan bor där inte kan välja vem som flyttar in. De boende väljer inte sina grannar och Familjebostäder styr inte vem som flyttar in. Vi kan inte tvinga hyresgäster att gilla självförvaltning. Jag förstår oron, men regelverket hur vi fördelar lägenheter utgår från kötiden på Boplats och inget annat.

Gemenskap viktigaste vinsten med självförvaltning

Enligt Familjebostäder är beslutet om att sätta in dusch i lägenheter ett resultat av förhandlingar med Hyresgästföreningen. Något som också förhandlingsledare Pontus Blad bekräftar. Boendeföreningen Pälsängern är inte medlemmar i Hyresgästföreningen.

Linnéa Holmstrand upplever att hyresvärden Familjebostäder tvingar fram renoveringar för att maximera sin vinst genom höjda hyror. För Lars Erlandsson handlar det om vilken stad vi vill ha. "Om hyrorna hela tiden pressas upp så måste folk jobba heltid och stressa i sina liv för att ha råd med hyran", säger han.
Linnéa Holmstrand upplever att hyresvärden Familjebostäder tvingar fram renoveringar för att maximera sin vinst genom höjda hyror. För Lars Erlandsson handlar det om vilken stad vi vill ha, och om man ska behöva jobba heltid för att ha råd att bo.

De boende oroar sig för att fler hyror stiger när fler lägenheter får dusch och en högre standard. Högre hyror skulle i sin tur leda till en minskad lust bland hyresgästerna att bidra till självförvaltningen, är rädslan.

Linnéa Holmstrand igen:

– För mig är inte detta en ekonomisk fråga i första hand. Vi hade höströj den gångna helgen och någonting händer när man arbetar och drar ris ihop. Självförvaltningen är själva grunden till att möta sina grannar och skapa en gemenskap. Försvinner den urholkas sammanhållningen.

LÄS MER: De jobbar för att höja trivseln och sänka hyran – här är grannarnas bästa tips vid självförvaltning

Sugen på att testa själv? Här får du koll på vad som gäller vid självförvaltning med hyresavdrag.

Fakta: Så funkar självförvaltning

Självförvaltning innebär att du själv och dina grannar tar över vissa arbetsuppgifter från hyresvärden enligt ett särskilt avtal. Det kan till exempel handla om att sköta grönytor eller att städa trappuppgångar.

I gengäld får ni lite lägre hyra, och en chans att lära känna varandra bättre som grannar. Ni får också ett större inflytande över boendemiljön i huset och på gården.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.