Annons

Örebro farligast och Hällefors säkrast

Örebro Boende i Hällefors kommun går säkrast i länet. I varje fall vad det gäller våldsbrott på allmänna platser. Örebro kommun är farligast. Det visar Hem & Hyras lista.

Örebro kommun är farligast i länet.

Det visar Hem & Hyras lista över risken att utsättas för våldsbrott som rån, misshandel och våldtäkt i Örebro län.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men trots att Örebro det senaste året uppmärksammats i media för flera grova våldsbrott, har kommuner som Eskilstuna, Västerås och Gävle fler fall av våldsbrott per 100 000 invånare. Örebro återfinns först på plats 45 över län, kommuner och stadsdelar som är farligast att vistas i.

Men känslan av hot och otrygghet är sällan samma sak som det faktiska antalet brott. Boende känner sig mer otrygga i höghusområden som Vivalla än i centrala Örebro, trots att fler våldsbrott begås centralt.

Forskning visar att boende i flerfamiljshus över lag känner sig mer otrygga än de som bor i villa. Undantaget är rädslan för inbrott.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Lugnast i länet är Hällefors med 55 våldsbrott per 100 000 invånare. Och med de siffrorna placerar sig Hällefors även på listan över Sveriges tio lugnaste kommuner. Endast nio kommuner har en lägre våldsbrottslighet än Hällefors.

I hela landet begicks 354 våldsbrott per 100 000 invånare 2010.

Här är hela listan över Örebro län (siffrorna anger antal våldsbrott per 100 000 invånare):

Annons
Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Örebro  kommun                        411

Kumla                                              325

Örebro län                                     305

Ljusnarsberg                                 300

Karlskoga                                       225

Lindesberg                                     222

Nora                                                 203

Askersund                                     142

Annons

Hallsberg                                       138

Degerfors                                      114

Lekeberg                                         84

Laxå                                                  70

Hällefors                                         55

 

Hem & Hyras lista över vilka kommuner som är farligast att bo i publiceras i nummer 5 2011. Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå, och gäller våldsbrott utomhus av okända personer 2010.

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.