HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Oro i Sätra: vad kommer att hända nu?

Gävle Mona Karlsson är en av de hyresgäster i Sätra och Bomhus som fick en ny värd i dag. Hon funderar över vad som händer nu med boinflytandet och den odlingslott hon haft.
Hyresgästen Mona Karlsson i Sätra fick i dag en ny hyresvärd, IHF Bostad. Hon tycker informationen runt försäljningen varit dålig. Odlingslotten får hon behålla men bara året ut. Foto: LENA MATTSSON

I dag offentliggjordes alltså vem som köpt de 737 kommunala lägenheterna i Sätra och Bomhus. Köparen heter IHF Bostad och äger sedan tidigare lägenheter i bland annat Värmland, Östergötland och Södermanland. (Läs mer här.)

Mona Karlsson är aktiv i hyresgästföreningen i sitt område och har mött en hel del frågor och oro från grannar och medlemmar:

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

– Den största oron har gällt om de nya ägarna skulle ombilda till bostadsrätter och vad som skulle hända med de köpoäng som vi haft hos Gavlegårdarna.

De nya ägarna säger i dag till Gävletidningarna att någon ombildning alls inte är aktuell, en av förutsättningarna för att få köpa var just att lägenheterna skulle fortsätta att vara hyresrätter.

Annons

Gavlegårdarna har också sagt att köpoängen inte försvinner även om de extra poäng hyresgäster hos företaget får nu så klart försvinner när hyresgästerna får en ny värd.

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Men det finns andra frågor som Mona Karlsson ställer sig och som hon inte fått några svar på: vad händer med boinflytandet och hur blir det med fritidsmedlen?

– Vi har försökt jobba för att vårt område ska bli tryggare och att gemenskapen ska öka grannar emellan men just nu vet jag inte hur vi i ska tänka om vårt arbetssätt i framtiden. I och med försäljningen kommer till exempel vissa hus i området att vara privatägda och andra fortfarande ägas av Gavlegårdarna.

Och hur det ska bli med den odlingslott som Mona, som hyresgäst hos Gavlegårdarna kunnat dela med en grannfamilj och som skänkt både glädje och mat det är inte heller klart.

Annons
Läs ocksåÖver 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Elisabeth Lindberg, en av två förvaltare för Gavlegårdarnas lägenheter i Sätra, kan i dag inte lova odlarna någonting inför framtiden:

– Det är jättemycket frågor som inte är klarlagda än. Det vi har hört är att de nya ägarna tänker jobba ungefär som vi med boinflytande och kontakterna med Hyresgäsföreningen. Övertagandet sker formellt i början av maj så senast då ska allt vara klart.

Läs också (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.