Annons

Öster – central stadsdel med storstadsproblem

Gävle ​Vissa arbetarstadsdelar ligger centralt men har ändå dåligt rykte och problem som man normalt förknippar med förorten. Det menar bostadsforskaren Mats Sundin som i sin avhandling bland annat har studerat Öster i Gävle.

Sociologen och bostadsforskaren Mats Sundins doktorsavhandling är en jämförande studie av tre stadsdelars förändring från sent 1800-tal och framåt. Förutom Öster i Gävle har han även satt Norrby i Borås och Nyfors i Eskilstuna under luppen. I slutet av 1800-talet låg de här stadsdelarna i utkanten av städerna, men allt eftersom städerna bebyggdes mer och mer kom bostadsområdena att hamna mer centralt. Stadsdelarna utvecklades till socialt instabila ”förorter” i centrum med problem som man vanligtvis förknippar med förorten, som hög utflyttning, sociala problem och kriminalitet.

Annons
-Öster har ju en 30-årig problemhistorik. Man kan säga att stadsdelen aldrig kom i gång på riktigt. Det var inte bra när det var färdigbyggt – då flyttade ju folk härifrån, barnfamiljer som flyttade till förorten till exempel.
Vad har man för nytta i framtiden av dina slutsatser i avhandlingen?
-De stadsdelar jag har studerat ser ut som typiska förorter fast de ligger mitt inne i stan. Förortsproblematik behöver inte vara exklusivt för förorten.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Sverige petas – har inte längre lyckligast grannar Skandinaviens lyckligaste bostadsområden är svenska Unga odlare fick naturpris i Linde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.