HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Österlenhem vill höja hyrorna

Tomelilla Österlenhem vill höja hyrorna med i genomsnitt 3 procent. Bolaget vill också se ett tvåårsavtal med samma höjning år två.

Österlenhem vill ha ett tvåårsavtal från 1 april 2015. Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyran med 26 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med varmhyra. För en vanlig trerummare på 72 kvadratmeter skulle det innebära en hyreshöjning på 156 kronor i månaden eller 3 procent. De begärda höjningarna för lägenheter med kallhyra ligger på 22 kronor per kvadratmeter och år. Och för lägenheter med kallhyra utan vatten är den yrkade höjningen 21 kronor per kvadratmeter och år. 

– Att ett bostadsbolag yrkar på tvåårsavtal är relativt ovanligt, men de ser det så klart som positivt att kunna planera sin ekonomi för en längre tidsperiod åt gången. Vi kommer att titta på det ekonomiska underlag vi fått av Österlenhem och därefter ta ställning till vilka hyreskrav som är motiverade, säger Joakim Lund, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLättare få lägenhet med försörjningsstöd

Förra året höjde Österlenhem varmhyran med 22 kronor per kvadratmeter och år. 

Läs också Så mycket höjer Österlenhem hyrorna 94 miljoner skäl för förhandlingsystemet Hyrorna klara i Tomelilla Så mycket vill Österlenhem höja hyran

Österlenhem vill höja hyrorna

Simrishamn Österlenhem har begärt hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen.

Det kommunala bostadsbolaget vill höja årshyran från den 1 januari 2013 med 30 kronor per kvadratmeter för hyreslägenheter med varmhyra och 26 kronor för kallhyror. För en lägenhet på 70 kvadratmeter med varmhyra skulle detta innebära en hyreshöjning på 175 kronor i månaden.

Förra året höjde Österlenhem hyrorna med 29 kronor per kvadratmeter och år för hyresgäster med varmhyra och 24 kronor för boende med kallhyra. Då utlovades omfattande renoveringar som målning, omtapetsering, byte av golv och vitvaror i flera områden. Den här gången motiverar bolaget hyreskravet med att man fortsatt behöver åtgärda eftersatt underhåll av bland annat kök, badrum och fasader.

Läs ocksåLättare få lägenhet med försörjningsstöd

– Inledningsvis kommer vi att gå igenom det ekonomiska underlaget. Därefter kan vi ta ställning till om Österlenhems krav på hyreshöjningar är berättigat eller inte, säger Sten Svensson, Hyresgästföreningens förhandlare, i ett pressmeddelande.

Läs också Så mycket höjer Österlenhem hyrorna Hyrorna klara i Tomelilla Så mycket vill Österlenhem höja hyran Ny skola inte skäl för byte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.