Annons

Östermalmspar fick tillbaka rekordsumman 600 000 efter hyresvärdens tabbe

Stockholm Hyresvärden lyxrenoverade paradvåningen på Östermalm och höjde hyran till 24 000 kronor. Problemet var att värden höjde hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen. En miss som skulle bli kostsam. Östermalmsparet fick tillbaka rekordsumman 600 000 kronor av värden.
Riddargatan på Östermalm.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mannen köpte en paradvåning på Östermalm men blev uppsagd när han inte betalade hyran i tid vid 46 tillfällen.

Historien börjar 2014 med att hyresvärden renoverar en sexrummare på Riddargatan, ett stenkast från Strandvägen. Efter renoveringen höjer hyresvärden hyran för lägenheten på 205 kvadrat till nästan 24 000 kronor. Därefter höjs hyran årligen för att hamna på över 25 000 kronor.

Men för att höja hyran måste hyresvärden förhandla med Hyresgästföreningen om höjningen och det har värden inte gjort.

Det slutar med att hyresgästerna går till hyresnämnden och kräver tillbaka all hyra de betalat för mycket sedan 2014. Och det blir en hel del.

Krävde tillbaka över 800 000

Av handlingar i hyresnämnden framgår att hyresvärden sedan 2014 har tagit ut cirka 7 000 för mycket i hyra per månad, över 80 000 kronor per år. När Hyresgästerna summerar allt har de betalat över 600 000 kronor för mycket i hyra. Med ränta på pengarna slutar det med att hyresgästerna kräver 831 589 kronor av värden.

Hem & Hyra har varit ikontakt med hyresvärden som har avböjt från att svara på frågor om händelsen.

Men enligt handlingarna i hyresnämnden är det tydligt att hyresvärden har varit medveten om att hyran har höjts utan att värden först har förhandlat med Hyresgästföreningen.

Däremot vill värden inte alls betala tillbaka pengarna till hyresgästerna, vilket hänger ihop med renoveringen av lägenheten. Hyresvärden hävdar att lägenheten, efter hyresgästernas önskemål, har lyxrenoverats för tre miljoner kronor. Detta gör att lägenheten har ett högt bruksvärde, enligt värden.

Hyresgästerna betalade för hög hyra för sin sexrummare och krävde tillbaka pengar.

Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, ombud för hyresgästerna, menar att ärendet är lurigt då hyresvärden har fått hyresgästerna att tro att den höjda hyran har förhandlats med hyresgästföreningen.

Något som alltså inte skett.

När parterna efter flera turer möttes i hyresnämnden slutade det med förlikning och en överenskommelse som innebar att värden ska betala 600 000 kronor till hyresgästerna.

Hyresvärden ska också betala 25 000 kronor till Hyresgästföreningen i skadestånd för brott mot förhandlingsordningen.

– Hyresvärden får inte höja hyran utan att förhandla med oss om det finns en förhandlingsordning i huset. Bryter de mot förhandlingsordningen och tar ut en högre hyra än den förhandlade så blir de återbetalningsskyldiga som i det här fallet, säger Marie Ripman.

Att en hyresgäst får tillbaka en så hög summa som 600 000 kronor är unikt. Hem & Hyra har tidigare bland annat skrivit om ett tyskt par som fick tillbaka 247 000 kronor.

Marie Ripman känner inte till något fall där en hyresgäst har fått tillbaka så mycket som 600 000 kronor.

– Jag har aldrig varit med om att en hyresgäst har fått tillbaka ett så stort belopp, säger hon.

Hyresgästerna har efter förlikningen bytt paradvåningen mot en annan lägenhet och flyttat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.