HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tyskt par betalade halv miljon i andra hand – får tillbaka rekordsumma

Stockholm Ett tyskt par krävde tillbaka pengar efter att ha betalat 48 000 kronor i månaden för en femrumslägenhet på Östermalm i Stockholm. Svea hovrätt slår nu fast att paret ska få tillbaka över 277 000 kronor.
Grev Turegatan
Foto: Ida Karlsson
En lägenhet på Grev Turegatan hyrdes ut för mer än dubbla förstahandshyran – 48 000 kronor.

Paret hyrde med hjälp av Tyska ambassaden en lägenhet i andra hand av en kvinna från augusti 2017 till augusti 2019. Från juni 2018 till och med juni 2019 betalade paret sammanlagt över en halv miljon kronor i hyra för bostaden på Östermalm.

I juni 2019 vände sig paret till hyresnämnden för att kräva tillbaka över 442 000 kronor som de uppgav att de betalat för mycket för det sista året som de hyrt bostaden. De började hyra lägenheten innan lagen ändrades och det blev möjligt att kräva tillbaka överhyra i två år i stället för ett år bakåt i tiden. De kunde alltså maximalt få tillbaka överhyra för 12 månader bakåt.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Kvinnan de hyrt av menade att bostaden hade en hög standard och att hon haft höga kostnader. Lägenheten har målats om medan golven slipats för 60 000 kronor på begäran av paret, enligt henne.

När ärendet avgjordes i hyresnämnden förra året slogs det fast att skälig hyra för lägenheten var 21 500 kronor i månaden. Förstahandshyresgästen hade enligt nämnden rätt att göra ett påslag på hyran på fem procent för att lägenheten var delvis möblerad.

Annons

Enligt hyresnämnden skulle förstahandshyresgästen betala tillbaka över 295 000 kronor till det tyska paret.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Kvinnan överklagade ärendet till Svea hovrätt som nyligen gick på hyresnämndens linje men som beslutade att summan i stället skulle landa på drygt 277 000 kronor.

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen, säger att han aldrig tidigare hört talas om ett så högt belopp i ett återbetalningsärende.

– Jag kan inte dra mig till minnes att jag hört talas om en så hög summa tidigare.

Annons
Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hem & Hyra har sökt paret som inte har återkommit.

Läs mer om vad som gäller vid återkrav vid överhyra.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.