HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshem kammade hem nationellt klimatpris

Jämtland Östersundshem belönades igår för sina klimatsatsningar under en nationell konferens i Lund. Bostadsbolaget har under de senaste åren blivit fossilfria, byggt en av landets största solcellsparker och har idag över 80 laddplatser för privata elbilar. – Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är viktigt, säger hållbarhetschefen för Östersundshem, Karin Österberg.

Intresseorganisationen Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) håller i dagarna en nationell konferens i Lund. Vartannat år delas också ett hållbarhetspris ut till någon av landets allmännyttor. Årets tema var ”innovationer för minskad klimatpåverkan”.

Vinnaren av 2019 års hållbarhetspris gick till Östersundshem, allmännyttan i Östersund.

Läs ocksåHär är bajset som värmer gott

Förutom en blomsterkvast och en check på 10 000 (som donerades till Wateraid) fick bostadsbolaget ett diplom som bekräftade insatsen. En del av motiveringen löd: ”bostadsbolaget har genom helhetstänk, tydliga målsättningar och långsiktigt arbete tagit sin verksamhet in i det moderna energilandskapet.”

– Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är viktigt. Redan 2012 fick vi i uppdrag av Östersundshems styrelse att visa vägen i klimat- och hållbarhetsfrågor och det har vi också gjort. Det här är hur kul som helst, säger Karin Österberg, hållbarhetschef på Östersundshem.

Ett exempel på hållbar satsning är bygget av en av landets största solcellsparker där privatpersoner kunnat köpa in sig via andelar i bolaget. Solcellsprojektet, i samarbete med Jämtkraft, rönte stort intresse bland östersundarna och andelarna gick snabbt åt.

Läs ocksåStort intresse för nya solcellsparken i Östersund

Östersundshem anser sig vara den första fossilfria allmännyttan eftersom man redan 2015 fasade ut all eldningsolja och bytte till en eldriven bilpark inom företaget. Nästa steg är att i största möjliga mån kunna erbjuda hyresgästerna att följa i bostadsbolagets fotspår. Bland annat genom att erbjuda elbilspooler och laddplatser för privata elbilar.

– Vi bygger också solceller i all nyproduktion, men även i det befintliga beståndet. För att få god ekonomi i projekten så eftersträvas en hög egenanvändning av den solel vi producerar. Därför jobbar vi med nya innovativa lösningar som likströmsnät, batterilager och en så kallad bidirektionell växelriktare, berättar Karin Österberg.

I slutet på 2019 räknar Östersundshem med att ha en egen producerad förnybar el motsvarande 22 procent av deras eget behov.

Läs ocksåTimråbos solskensprojekt

De två andra nominerade allmännyttorna var Eidar, ett av de första fossilfria bostadsbolaget i Sverige, och Uppsalahem, som utvecklat ett system för att hyresgästerna på individnivå ska kunna mäta sina klimatavtryck.

Fakta: Allmännyttans hållbarhetspris

Hållbarhetspriset delades 19 november ut under Klimat- och energikicken i Lund.
Juryn som bedömt tävlingsbidragen 2019 består av representanter från HSB, Sveriges Byggindustrier, Sveriges Allmännytta och Stockholms stad.

Tävlingsbidragen bedöms enligt fyra kriterier:
– En god förebild/inspirerande
– Kan genomföras även av andra företag
– Bidrar till hållbar utveckling
– Mätbara resultat

Tävlingsbidraget ska falla inom ramarna för något av de tre fokusområdena inom Allmännyttans klimatinitiativ: effekttoppar och förnybar energi, krav på leverantörer eller klimatsmart boende.

Läs också Soptävling ska ge bättre sortering i Östersund Soptävling både på lek och allvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.