HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Soptävling ska ge bättre sortering i Östersund

Östersund Nu startar kampanjen ”Vinn vinn – Sopsortering!” där två bostadsområden i Östersund utmanar varandra i sopsortering. Syftet är bland annat till att öka kunskapsnivån kring sopsortering. Miljön är den givna vinnaren, men vem som kommer på andra plats avgörs i sommar.
Foto: Åsa Eriksson
Klara, färdiga, gå! Nu går startskottet i Östersund där två bostadsområden tävlar i sopsortering.

70 procent av innehållet i östersundsbornas soppåsar är felsorterat. Nu har boende i två bostadsområden i Östersund chansen att utmana sig själva, sina grannar och det andra bostadsområdet i sopsortering. ”Vinn vinn – Sopsortering!” heter kampanjen, som genomförs i ett bostadsområde på Körfältet och ett område i Torvalla. Välkommen till våra informationsmöten för boende.

Östersunds kommun har kontrollerat vad som finns i soppåsarna från respektive område och nu går alltså startskottet för förbättringar. Förhoppningen är att när projektet avslutas på försommaren 2018 kommer soporna att vara mycket bättre sorterade. Och då avslöjas också vilket bostadsområde som har gjort den största förbättringen.

Läs ocksåMarknadshyror åter het fråga

Hyresgästföreningen har under åren tagit emot önskemål från hyresgästerna om ett ökat fokus på miljöfrågan. Rent konkret har det ofta handlat om hur man kan jobba för att förbättra kunskapsnivån gällande själva sopsorteringen ute i bostadsområdena.

– Vi har sett att det finns en stor förbättringspotential ute i soprummen och har därför startat det här samarbetet med Östersunds kommun. Det här med sopsortering är något som alla vinner på, det handlar förstås om pengar men också om miljön, säger Clas Alenius, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

– De bostadsområden som är med i utmaningen är inte unika på något vis, förklarar Catrine Edlund, Östersund kommun. De har inte valts ut för att sopsorteringen skulle vara särskilt dålig hos dem. De är snarare representativa för hur det ser ut såväl i Östersund som i resten av landet, säger hon.

Läs ocksåFörsäkringsförmån förvirrar medlemmar

I projektet ingår Hyresgästföreningen, Östersunds kommun, Östersundshem, Rikshem och Lundstams. Östersundshem äger kvarteret Ardennern i Torvalla och Rikshem äger kvarteret Väghyveln på Körfältet. Lundstams samlar bland annat in förpackningar och tidningar i Östersund.

Läs också 2 000 lägenheter har fått trygghetscertifiering – men målet nås inte Gemensam vilja för marknadshyror Gemensamma tag för nya torget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.