Annons

Soptävling ska ge bättre sortering i Östersund

Östersund Nu startar kampanjen ”Vinn vinn – Sopsortering!” där två bostadsområden i Östersund utmanar varandra i sopsortering. Syftet är bland annat till att öka kunskapsnivån kring sopsortering. Miljön är den givna vinnaren, men vem som kommer på andra plats avgörs i sommar.
Foto: Åsa Eriksson
Klara, färdiga, gå! Nu går startskottet i Östersund där två bostadsområden tävlar i sopsortering.

70 procent av innehållet i östersundsbornas soppåsar är felsorterat. Nu har boende i två bostadsområden i Östersund chansen att utmana sig själva, sina grannar och det andra bostadsområdet i sopsortering. ”Vinn vinn – Sopsortering!” heter kampanjen, som genomförs i ett bostadsområde på Körfältet och ett område i Torvalla. Välkommen till våra informationsmöten för boende.

Östersunds kommun har kontrollerat vad som finns i soppåsarna från respektive område och nu går alltså startskottet för förbättringar. Förhoppningen är att när projektet avslutas på försommaren 2018 kommer soporna att vara mycket bättre sorterade. Och då avslöjas också vilket bostadsområde som har gjort den största förbättringen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen har under åren tagit emot önskemål från hyresgästerna om ett ökat fokus på miljöfrågan. Rent konkret har det ofta handlat om hur man kan jobba för att förbättra kunskapsnivån gällande själva sopsorteringen ute i bostadsområdena.

Annons

– Vi har sett att det finns en stor förbättringspotential ute i soprummen och har därför startat det här samarbetet med Östersunds kommun. Det här med sopsortering är något som alla vinner på, det handlar förstås om pengar men också om miljön, säger Clas Alenius, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

– De bostadsområden som är med i utmaningen är inte unika på något vis, förklarar Catrine Edlund, Östersund kommun. De har inte valts ut för att sopsorteringen skulle vara särskilt dålig hos dem. De är snarare representativa för hur det ser ut såväl i Östersund som i resten av landet, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

I projektet ingår Hyresgästföreningen, Östersunds kommun, Östersundshem, Rikshem och Lundstams. Östersundshem äger kvarteret Ardennern i Torvalla och Rikshem äger kvarteret Väghyveln på Körfältet. Lundstams samlar bland annat in förpackningar och tidningar i Östersund.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.