Annons

Ovanlig lägenhet lockade många

Visby Det gamla apoteket i Visby sägs vara landets äldsta byggnad som används som hyreshus. När en av lägenheterna nyligen lades ut för uthyrning blev kön lång.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyreshuset i centrala Visby uppfördes på 1200-talet.

Det gamla apoteket i Visby är enligt Riksantikvarieämbetet ett av Nordens bäst bevarade stenhus från medeltiden. Byggnaden uppfördes troligen i mitten av 1200-talet och sedan 1975 har det fungerat som hyreshus.

— Det är ett exceptionellt läge i Visby innerstad med utsikt mot både vattnet och Almedalen, säger Kajsa Haack, uthyrningschef på Gotlandshem, som äger byggnaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I apotekshuset finns två stycken hyreslägenheter och för några veckor sedan blev en av dem ledig. En nyrenoverad femrummare på 137 kvadratmeter och till en månadshyra på cirka 11 700 kronor. När Gotlandshem i slutet av mars ordnade en visning av bostaden fick alla intresserade inte ens plats.

Annons

— Det har varit ett stort intresse både för lägenheten och byggnaden i sig. Vi fick till slut stänga bokningen till visningen efter att vi fått över hundra anmälningar, förklarar Kajsa Haack.

Senast det fanns en ledig lägenhet i byggnaden var för över tio år sedan. Nu fick hyresvärden in totalt 289 intresseanmälningar och i veckan blev det klart vem som får kontraktet. En person som stått 22 år i bostadskön.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Det är några andra som stått före i kön som tackat nej. Vem som får ett kontrakt och hur lång kötiden är beror på vilka andra som söker. I Fregatten hade vi en kötid på 34 år men även till lägenheter i vår nyproduktion har vi haft kötider på trettio år, förklarar Kajsa Haack.

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.