Annons

Över 400 tvingas flytta

Bromma Förra året tvingade hyresnämnden 404 stockholmare att flytta. Vägen tillbaka kan vara lång. Efter ett år i försökslägenhet hoppas Carina Garpensvärd få bo kvar.
Foto: Kenneth Samuelsson
Carina Garpensvärd och hunden Niklas trivs i tvårummaren i Bromma och hoppas att de få bo kvar.

Det är oklart hur många som sägs upp i Stockholms län varje år och flyttar frivilligt. Men statistiken visar att av de som inte kommer överens hamnade 1 213 personer hos hyresnämnden under 2011. Av dessa tvingades 404 flytta medan 110 fick bo kvar. Övriga ärenden drogs tillbaka eller slutade med att värden och hyresgästen förlikades.
En av de som blivit av med sin lägenhet är Carina Garpensvärd. Hon blev uppsagd 2010 efter en granntvist och en obetald hyra.
– Jag hade tur som kunde flytta hem till min moster. Men jag fick skänka en del möbler som jag inte visste vad jag skulle göra av, säger Carina Garpensvärd.

Hon sitter i den gråa soffan i försökslägenheten som hon efter utredning fick av Bromma stadsdelsnämnd ett år efter uppsägningen, och klappar ögonstenen Niklas, en vit dvärgpudel.
– Så här i efterhand tänker jag att jag kanske borde ha överklagat hyresnämndens beslut, men jag orkade inte och ville bara därifrån, säger hon.
Försökslägenheter är till för dem som inte kan få ett förstahandskontrakt på grund av hyresskulder, sociala eller psykiska problem. Varje år delar Bostadsförmedlingen i Stockholm stad ut 320 tränings- och försökslägenheter, men det räcker inte.
– Det är ett jättebra sätt för människor att komma tillbaka till bostadsmarknaden. Det finns behov av både fler träningslägenheter och försökslägenheter, säger Tina Heinsoo, enhetschef på strategiska enheten på Stockholms stads socialförvaltning. 

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Innan en försökslägenhet övergår i ett förstahandskontrakt krävs att hyresgästen är skötsam i 1-3 år. Under hyrestiden får den boende stöd av en kommunal boendelots. Men slutligen krävs att hyresvärden godkänner hyresgästen.
I november har Carina bott i sin lägenhet i ett år och hon hoppas på ett förstahandskontrakt.
– Att få försökslägenheten var en vändpunkt, som att komma tillbaka till livet, säger hon.

Annons
Fakta: Så många sägs upp

Vid tvist mellan hyresgäst och hyresvärd avgör Hyresnämnden om en hyresgäst ska sägas upp eller få bo kvar.
Av de 1 253 ansökningar som kom in 2010 fick 488 flytta, 115 bo kvar medan 650 förlikades eller drogs tillbaka. 
Under 2011 kom 1213 ansökningar in, 409 fick flytta, 110 bo kvar och 694 förlikades eller återkallade.

Läs också Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.